Curcumina in tratarea inflamarii articulatiilor

0 Shares
0
0
0

Curcumina provine din radacina plantei Curcuma longa. Curcuminoizii sunt clasificati drept compusi polifenolici – un tip de substanta cunoscuta pentru ca detine proprietati antioxidante. Antioxidantii absorb particulele nocive din organism, numite radicali liberi.

Acesti radicali liberi pot ataca membranele celulare, cauzand, in timp, slabiciune si inflamatie. Universitatea Centrului Medical Maryland subliniaza, de asemenea, faptul ca aceasta substanta poate opri inflamatia, prin inhibarea enzimelor COX-2 si LOX, ambele fiind cauzatoare de inflamatii.

Artrita

Artrita, o afectiune comuna la adultii in varsta, afecteaza articulatiile. Un studiu din 2009, publicat in “Journal of Pharmacological Sciences” (Revista Stiintelor Farmacologice), a constatat efectul pozitiv al curcuminei asupra incetinirii artritei induse prin colagen la soareci.[adsenseyu1]

Rezultatele obtinute in urma unui studiu pe animale arata capacitatea curcuminei de a inhiba productia anumitor substante chimice implicate in aparitia artritei. In mod similar, un studiu din 2006, efectuat la Universitatea din Arizona, a concluzionat ca extractul de turmeric, care contine curcumina, a inhibat inflamarea articulatiilor la sobolanii cu artrita reumatoida.

Dovezi

Multe studii privind efectele curcuminei asupra inflamatiilor articulare sunt fie incomplete, fie   s-au folosit subiecte animale, asadar dovezile nu sunt concludente.

Din acest motiv, site-ul guvernului, MedlinePlus, claseaza turmericul ca “posibil eficace” in tratarea poliartritei reumatoide. Curcumina poate calma simptomele artritei reumatoide. Alte studii sugereaza ca dovezile timpurii, obtinute in urma studiilor limitate, sprijina continuarea cercetarii, folosind subiecti umani si grupuri de testare mai mari.

[adsenseyu1]

Consideratii

Multe studii privind efectele curcuminei folosesc o forma injectabila a substantei, potrivit Centrului Medical al Universitatii din Maryland. Acest lucru inseamna ca beneficiile pentru articulatii ale curcuminei  dietetice sunt mai putin clare.

Cu toate acestea, proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale curcuminei inseamna ca, probabil, aceasta joaca un rol in reducerea umflarii articulatiilor, chiar daca numai unul mic. Din acest motiv, curcumina poate ajuta, de asemenea, in cazul altor afectiuni inflamatorii, de la stomac inflamat la mancarime cauzata de cancerul de piele.

0 Shares
You May Also Like