Ce este XRP?

Ce este XRP?

0 Shares
0
0
0

Probabil ati agitatia despre XRP, cel mai nou membru al ofertei noastre de criptomonede. In adevaratul stil cripto, a fost primita cu mult entuziasm – dar exista si cu multa confuzie. Deci, ce este XRP? Si cum difera de alte monede?

Daca va straduiti sa navigati intre Bitcoin, Litecoin, Ether si celelalte criptomonede, nu va faceti griji. In acest articol, va vom spune tot ce trebuie sa stiti despre XRP – si relatia acestuia cu Ripple.

Ei bine, pregatiti-va pentru o analiza detaliata a XRP!

XRP vs Ripple – XRP si Ripple sunt acelasi lucru?

Nu e nimic gresit daca sunteti putin confuz in ceea ce priveste XRP – si cum se leaga de lucruri precum RippleNet si Ripple. Nu ajuta deloc faptul ca trei elemente diferite – o moneda, o retea interbancara si o companie care o conduce – sunt adesea denumite fiecare cu un singur nume: Ripple.

Cu toate acestea, sunt lucruri diferite – si merita sa stiti care e care…

Ce este Ripple?

Sa incepem cu Ripple in sine. Aceasta este de fapt o platforma de plata – sau un sistem de decontare bruta in timp real (RTGS) – condusa de o companie cu acelasi nume; Ripple. A fost conceputa pentru a permite transferuri fara intreruperi de bani sub orice forma, fie ca este vorba de USD, Litecoin, Yen sau altele.

Ideea din spatele crearii acestei platforme a fost de a permite tranzactii globale aproape instantanee la costuri reduse. Acest lucru a atras atentia unora dintre cei mai mari jucatori financiari din lume, care erau interesati pentru ca prin RippleNet – reteaua sa internationala – puteau trimite bani in intreaga lume fara comisioanele si timpii de asteptare asociate in mod traditional cu sistemele internationale de plata precum SWIFT.

Asadar, ce este XRP

RippleNet este un sistem care conecteaza banci si firme, prin care banii pot fi trimisi fara probleme. Intre timp, Ripple este compania care o conduce. Ce este atunci XRP?

XRP este criptomoneda asociata cu acel sistem. Este activul digital promovat de Ripple care permite facilitarea platilor prin intermediul platformei. Cu toate acestea, nu este necesar sa utilizati XRP pentru a utiliza platforma de plata.

Deci nu, Ripple si XRP nu sunt acelasi lucru. Desi, deoarece multi oameni se refera la XRP ca Ripple, nu este surprinzator ca exista o confuzie.

Si ce inseamna XRP?

XRP este abrevierea monedei, cum ar fi USD sau GBP. Numele sau propriu este de fapt Ripple, totusi este denumit in prezent XRP pentru a evita confuzia.

Deci, prin ce difera XRP de alte criptomonede?

Cu atat de multe monede pe scena cripto, o intrebare fireasca ar fi: ce face XRP special? De ce ati alege sa utilizati XRP in detrimentul Bitcoin Cash sau Bitcoin?

Exista patru aspecte ale monedei pe care ar trebui sa le cunoasteti:

  1. Volumul

In mod similar cu o companie care elibereaza actiuni, Ripple a lansat 100 de miliarde de jetoane XRP de la inceput – si aceasta este cantitatea maxima de jetoane care va exista vreodata.

Acest lucru este in contrast cu alte criptomonede, cum ar fi Ether, care, in esenta, nu are limita la cantitatea de jetoane pe care le poate elibera, sau Bitcoin care trebuie sa fie „minat” si in cele din urma va atinge o cantitate maxima de monede.

Ca sa detaliem – Bitcoin-urile sunt eliberate ca recompense pentru „mineri” pentru a stimula continuarea retelei, in timp ce jetoanele XRP au fost deja create si sunt eliberate atunci cand Ripple alege sa faca acest lucru.

Cu alte cuvinte, nu stim exact cand Bitcoin va atinge presupusa sa limita, dar stim exact cate XRP exista.

  1. Proprietatea

Unul dintre elementele cheie ale altor criptomonede este faptul ca sunt total descentralizate si nu sunt detinute de nicio autoritate sau individ. Bitcoin, de exemplu, se bazeaza pe numarul sau imens de mineri globali pentru ca acesta sa functioneze, sa creasca si sa se dezvolte – ceea ce inseamna efectiv ca nicio persoana nu are control deplin asupra monedei.

In schimb, Ripple detine 61 de miliarde din cele 100 de miliarde de XRP care au fost create, iar restul monedei este tranzactionata liber pe piata deschisa. Se sustine ca Ripple detine aproape 50 de miliarde intr-un cont escrow, eliberand sistematic token-urile clientilor.

Alte criptomonede se bazeaza ferm pe ideea de a se separa de institutiile si autoritatile financiare, in timp ce Ripple si XRP le saluta activ.

Unii fani cripto nu sunt pasionati de faptul ca aceasta moneda este detinuta de o companie cu control centralizat si, prin urmare, este mai reglementata, in timp ce altii vad acest lucru ca un semn de securitate si longevitatea potentiala a XRP.

  1. Viteza

O alta diferenta definitorie intre XRP si alte criptomonede este viteza cu care platile pot fi procesate. O tranzactie efectuata cu XRP se deconteaza in doar 4 secunde. Intre timp, pentru Bitcoin, timpul de tranzactie poate varia in functie de cat de aglomerata este reteaua – variind de la 10 minute pana la 16 ore, in cazuri extreme.

  1. Scopul: Pentru ce este folosit XRP?

Criptomonede precum Bitcoin au fost create ca un sistem de plata peer-to-peer, cu scopul de a elimina bancile si controlul guvernamental.

XRP a fost de fapt conceputa ca o „moneda punte” pentru institutiile financiare, pentru a le permite acestora sa efectueze plati simple, rapide, transfrontaliere, fara a fi nevoie de mai multi intermediari sau de comisioanele uriase asociate de obicei cu aceste tipuri de tranzactii.

Desi XRP nu este necesara pentru a utiliza platforma Ripple pentru a efectua plati, se crede ca diverse companii cauta sa o adopte. CEO-ul companiei, Brad Garlinghouse, a postat pe Twitter ca bancile si furnizorii de plati „intentioneaza intr-adevar sa foloseasca XRP intr-un mod serios”.

Concluzie

Asadar, aceasta este concluzia noastra despre XRP, criptomoneda Ripple. Speram ca v-am lamurit, macar putin, asupra unuia dintre cele mai discutate jetoane si v-am ajutat sa intelegeti cum si de ce difera de celelalte criptomonede!

O multime de criptomonede incearca sa perturbe modul in care folosim si punem banii in circulatie. Cu toate acestea, XRP ar putea schimba tranzactiile interbancare – si sistemul monetar asa cum il cunoastem. Numai timpul va spune cum ne adaptam provocarilor aduse de aceasta tehnologie.

0 Shares
You May Also Like