Metode de compactare si utilaje utile

0 Shares
0
0
0

Utilajele care se folosesc pentru lucrarile de compactare pentru diferite tipuri de suprafete, au la baza trei principii, iar acestea sunt sarcina statica, vibratiile si nu in ultimul rand, impactul.

In ceea ce priveste alegerea celei mai potrivite metode de compactare, dar si in ceea ce priveste rezultatul compactarii, rezultatele sunt influentate de factori cum ar fi tipul solului, continutul de apa din sol, grosimea stratului dar si rigiditatea stratului de baza.

Compactarea statica

Compactoarele statuce au fost utilajele de compactare mecanica folosite pentru prima data. Un astfel de echipament de compactare statica, utilizeaza masa masinii cu scopul de a aplica o presiune pe o oarecare suprafata, si pentru comprimarea particulelor din substrat.

Unica sansa de a varia presiunea creata asupra solului, este reprezentata de schimbarea greutatii sau a zonei de contact a utilajului. Acesta va crea o compactare pe straturi subtiri. Precizam faptul ca timpul ca functie a vitezei compactorului dar si numarul trecerilor cu utilajul peste suprafata data, sunt factori care influenteaza rezultatul final.

Echipamentele care sunt destinate compactarii statice sunt: cilindrii statici tandem, utilaje cu trei cilindrii statici si cilindrii pneumatici, adica cilindrii cu roti de cauciuc.

Compactare cu vibratii

Cilindrii compactori cu vibtratii, ceaza o succesiune rapida de miscari de impact pe suprafata subiacenta, iar undele de presiune si vibratiile se transmit prin material, pentru fixarea particulelor de sol in miscare.

In acest fel, se va elimina practic frecarea interna, si se vor rearanja particulele solului, pentru a crea o densitate mai mare. Marirea simultana a punctelor de contact intre particule, provoaca cresterea proprietatilor de sustine.

In ciuda faptului ca vibratiile nu au un efect foarte puternic asupra solurilor coezive, acestea sunt totusi capabile sa imbunatateasca eficienta in momentul in care solurile coezive sunt compactate.

Compactarea cu vibratii creaza densitati mari, in timp ce efectul de adancime este mai mare in comparatie cu efectul de adancime al compactarii statice, pe toate tipurile de sol. Mai pe intelesul tuturor, utilizand compactarea cu vibratii, vor fi necesare mai putine treceri cu utilajul peste o suprafata de teren.

Este astfel destul de usor de inteles de ce aceste utilaje folosite pentru compactare, sunt si mai eficiente, dar si mai economice in comparatie cu echipamentele statice grele, indiferent de situatie.

De precizat este faptul ca aceasta modalitate de compactare, provoaca slabirea suprafetei superioare a unui strat. In ceea ce priveste adancimea suprafetei neconsolidate, aceasta este influentata de tipul solului, de inclinatia solului si nu in ultimul rand, de cantitatea de apa care se regaseste in sol.

Daca discutam despre un sol macrogranular de exemplu, care mai este cunoscut si ca sol grosier, compactarea uniforma necesita o amplitudine mai mare, iar astfel se va slabi solul. Solul slabit de la suprafata in urma compactarii, va fi compactat pe masura ce urmatorul strat se va asterne peste el, si va fi compactat.

Compactare cu impact

Aceasta modalitate de compactare a solului, presupune existenta unei forte mari de impact. Se va crea o mare forta pe o anumita suprafata, datorita utilizarii unui compactor static.

Impactul foarte puternic, va crea un val de presiune in sol, astfel incat se vor crea presiuni ridicate la adancime. Maiurile compactoare folosesc acest principiu de functionare.

Datorita faptului ca utilizarea unui asemenea utilaj va permite ca o anumita zona sa fie necompactata intre impacturi, va fi necesar ca pe o anumita suprafata de teren sa fie efectuate mai multe treceri cu utilajul, astfel incat sa se obtina o compactare uniforma.

Cilindrii cu impact este foarte important sa functioneze la viteze mai mari in comparatie cu compactorii vibratori sau cu cei statici. Doar in acest fel se va putea crea o suprafata uniforma.

Cat de importanta este rigiditatea de dedesupt

Indiferent de utilajul pe care il folositi pentru compactare, este foarte important sa aflati inca de la inceput faptul ca, rigiditatea stratului de baza a solului, are o foarte mare importanta in ceea ce priveste efectul de compactare.

In cazul in care substratul solului lasa de dorit, in mod evident compactarea nu poate fi realizata pe deplin.  Exista multe situatii in care practic este imposibil sa se obtina o compactare uniforma a unui strat de umplutura care se suprapune unui alt strat de umplutura, in cazul in care capacitatea de sustinere este redusa.

Acum ca ati vazut care sunt tipurile de compactoare, cu siguranta doriti sa aflati si ce tip de utilaje vi se potriveste cel mai bine pentru proiectul pe care urmeaza sa il demarati. Alegerea modalitatii de compactare a solului insa, depinde de mai multi factori cum ar fi de exemplu tipul solulu asupra caruia actionati, grosimea acestuia, marimea lucrarii sau specificatiile de compactare.

0 Shares
You May Also Like