Siloz de cereale: ce este, cum se construiește și cum se întreține

0 Shares
0
0
0

Un siloz de cereale este soluția optimă pentru depozitarea și conservarea culturilor de cereale pentru o perioadă mare de timp. Datorită amenajării bine gândite și funcționalității unui siloz cereale, după recoltare, boabele sunt dezinfectate și uscate în scurt timp, cu respectarea unor regimuri speciale. 

În același timp, înainte de așezare pentru depozitare pe termen lung, conținutul de umiditate al boabelor nu trebuie să depășească 10-12%. Acesta este motivul pentru care, la construirea silozurilor de cereale trebuie să se țină cont de caracteristicile fizice și fiziologice ale boabelor, și anume:

 • Să suporte sarcinile provenite de la presiunea masei de cereale;
 • Să asigure hidroizolație ermetică;
 • Să asigure izolarea termică a structurilor exterioare;
 • Să asigure mecanizarea proceselor tehnologice;
 • Să asigure sigilarea depozitelor pentru a nu pătrunde dăunătorii în stocurile de cereale;
 • Să se respecte regimul de umiditate și temperatură cu ajutorul ventilației.

Modelele de silozuri metalice sunt în formă de cilindru sau cub unde înălțimea este puțin mai mare decât lățimea, spre deosebire de silozurile cilindrici, care sunt mult mai înalți decât lățimea. Materialul peretelui este din oțel, aluminiu sau aliaje metalice. Cerealele pot fi depozitate fără acces la oxigen. Fundul unui astfel de siloz cereale este plat și conic.

O astfel de structură are un consum specific de metal mai mic la 1 tonă de depozitare a cerealelor, comparativ cu un siloz din beton armat (până la 30%). Este mai ușor să i se asigure etanșeitatea, ceea ce permite utilizarea tehnologiei de gazare. Boabele din buncăr nu sunt doar depozitate, ci și uscate. 

Suprafața ocupată de buncăr este de 3 ori mai mică decât suprafața silozului cu același volum de depozitare. Avantajele unui siloz cereale sunt: uşurinţa de mecanizare a ciclului tehnologic de încărcare, descărcare și ventilație, precum și costul redus de instalare (de 2-3 ori mai ieftin decât construcția unui siloz din beton).

Cum se construieşte un siloz cereale?

Pentru depozitarea cerealelor în vrac fără ambalare la scară industrială, este necesar să se creeze condiții optime cu protecție fiabilă. Silozurile din oțel protejează produsele vrac de pierderile asociate acțiunilor dăunătorilor și fenomenelor atmosferice. Depozitele verticale cilindrice asigură încărcarea și descărcarea sigură și confortabilă, prevenind aglomerarea materialelor fin măcinate și cu granulație fină.

Silozurile universale de producție pentru depozitarea mărfurilor uscate sunt folosite cu succes în afacerile agricole, atunci când se plasează furaje, cereale și făină în cantități mari. 

Un siloz pentru depozitarea materialelor în vrac este proiectat și construit ținând cont de caracteristicile tehnice, care depind de dorințele clientului, sarcinile specifice și condițiile climatice. Designul unui siloz cereale standard este un cilindru vertical cu un vârf plat și un fund în formă de con. Rezervorul este montat pe un cadru suport cu o înălțime determinată de metoda de colectare și tipul de produs care se depozitează.

Poziția verticală a silozului, care are un volum solid, economisește spațiul pe terenul clientului. Un lift suplimentar va proteja materiile prime de efectele nocive ale factorilor externi sub formă de rozătoare, păsări, îngheț, soare și precipitații. Depozitul silozului poate avea o structură prefabricată, monolitică, rulou sau panou.

Soluții Avansate de Depozitare a Cerealelor: Silozuri Eficiente și Rentabile

Tipurile de silozuri diferă în funcție de tipul de fund:

 • Silozurile cu fund plat sunt considerate cea mai bună opțiune pentru depozitarea pe termen lung a materiilor prime;
 • Silozurile cu fund în formă de con sunt alese pentru depozitarea temporară a cerealelor.

Fundul sub formă de con îndeplinește funcția de pâlnie care optimizează procesul de eliberare a materialelor dintr-un depozit siloz implicat în cicluri tehnologice sau în operațiuni frecvente de transbordare. Un cadru suport sudat pe fund, asigură stabilitatea silozului cilindric cu fund în formă de con.

Fiecare siloz este echipat cu:

 • Orificii de aer;
 • Platforme pentru personalul de service;
 • Senzori de nivel;
 • Scară pentru urcarea pe acoperiș, echipată cu o trapă specială prin care poți intra la interior;
 • Vibrator de tip electric în partea de jos a corpului, pentru încărcarea și descărcarea uniformă a produsului.

Execuția materialului este posibilă în mai multe versiuni. Tehnologiile moderne, capacitățile și experiența acumulată, permit producătorilor să realizeze silozuri cereale preț convenabil și instalarea la locul clientului. 

La cererea acestuia, suprafața exterioară a silozului poate fi acoperită cu un material termoizolant care previne înghețarea materiilor prime depozitate în interiorul silozului. Suprafețele metalice ale silozului pot fi vopsite cu vopsele și lacuri speciale rezistente, care protejează împotriva coroziunii.

Silozul este livrat la locul de instalare într-o rolă. La locul clientului, cadrul suport este asamblat din segmente și direct din depozit. Silozurile de cereale cu dimensiuni acceptabile pentru transport, sunt furnizate ca cilindru complet sudat.

Un siloz tipic pentru cereale este un rezervor în formă de con, cu un fund plat sau în formă de con. Designul bine gândit asigură depozitarea corespunzătoare a tuturor tipurilor de cereale și produse în vrac, ajută la curățarea și uscarea temeinică a furajelor și a făinii. 

Un siloz cereale cilindric ventilat, va proteja în mod fiabil produsele de toți factorii distructivi sub formă de păsări, șoareci și fenomene atmosferice. Modelele de silozuri cereale metalice sunt folosite indiferent de schimbările climatice, nivelul de umiditate și temperaturile exterioare.

Silozul pentru depozitarea furajelor mixte, făinii și cerealelor poate fi utilizat cu succes în zonele de curățare și uscare ale coșurilor de cereale, lifturilor și întreprinderilor de prelucrare a cerealelor. Acesta va asigura amplasarea temporară a cerealelor înainte de a fi trimis către client sau către depozitul principal.

Cum se întreține un siloz cereale?

Întreținerea unui siloz cereale este simplificată datorită designului său special. Inspecția la timp, întreținerea silozurilor metalice și reparațiile necesare sunt o garanție a funcționării pe termen lung și de încredere a echipamentului de lift. În niciun caz nu trebuie să le ignori. Problemele identificate și remediate la timp îți vor salva echipamentele de la defecțiuni mai semnificative, liftul de nefuncționare și pe tine de pierderi financiare.

O inspecție tehnică detaliată a structurii silozului trebuie efectuată înainte de începerea funcționării, dar cel puțin o dată pe an.

Ce trebuie verificat în timpul întreținerii anuale a unui siloz metalic?

 • Etanșeitatea acoperișului, fiabilitatea fixării capacelor trapei de inspecție și capacului trapei inferioare;
 • Starea conexiunilor tehnologice ale echipamentelor;
 • Starea conexiunilor cu șuruburi, în special în apropierea găurilor tehnologice.

Integritatea fundației: 

 • Fără fisuri, neregularități de suprafață;
 • Etanșeitatea bazei silozului;
 • Corectitudinea transferului sarcinii de la rigidizări la fundație în locațiile canalelor de aerare.

Pereții silozului: 

 • Prezența și integritatea șuruburilor;
 • Starea panourilor de perete și a rigidizărilor (există deformări, umflarea pereților sau deteriorarea structurii);
 • Starea scărilor;
 • Orificii de ventilație;
 • Conectarea cablurilor de temperatură;
 • Locuri în care acoperișul se învecinează cu pereții silozului;
 • Nu trebuie să existe rugină.

Siloz cereale în interior: 

 • Pentru rugină;
 • Există dăunători în cereale;
 • Verificarea echipamentelor electrice, sistemele de aerare, starea tehnică a ventilatoarelor și posibilitatea utilizării ulterioare a acestora, funcționalitatea, tunelurile galeriilor de siloz.

Dacă se constată defecte, elimină-le singur sau cu implicarea specialiștilor producătorului și proiectantului, în caz de deteriorare gravă. Informațiile despre rezultatele inspecției și reparației structurilor trebuie introduse în pașaportul stării tehnice a silozului de cereale.

0 Shares
You May Also Like