Cum se alege o pompa pentru o fosa septica? Tipuri de pompe si sfaturi utile

Cum se alege o pompa pentru o fosa septica? Tipuri de pompe si sfaturi utile

0 Shares
0
0
0

Cu siguranta, exista obiecte mai mult decat recunoscatoare pentru prezentarea pompei la o fosa septica, totusi, problemele atat de prozaice, precum eliminarea deseurilor lichide, trebuie rezolvate in mod eficient.

Desi locuitorii marilor orase si ale unor locuinte moderne asociaza apele uzate cu un sistem de canalizare si statie de epurare, multe gospodarii rurale si urbane inca nu au o conexiune la sistemul de canalizare.

Statiile de epurare a locuintelor devin din ce in ce mai populare, inlocuind fosele septice traditionale. Cine nu a investit inca in acest dispozitiv foarte confortabil, mai devreme sau mai tarziu va observa rezervorul plin pana la refuz si necesitatea de a-l goli. Apoi, fosa septica va fi pompata afara de o pompa adecvata.

Pompa foselor septice – functionare si aplicare

O pompa septica este adesea denumita pompa de apa murdara. Sarcina unei astfel de pompe este simpla si este inclusa in nume: ar trebui sa pompeze lichide puternic contaminate. Prin urmare, pompa foselor septice este conceputa pentru a pompa lichide care contin materiale solide (fibre, par, bucati de namol etc.).

Astfel de pompe nu functioneaza de obicei ca pompe de aspiratie, ci au un rotor centrifugal elicoidal sau un transportor cu surub care forteaza lichidul sa curga.

Pompele pentru fosele septice difera nu numai in ceea ce priveste pretul, ci si in ceea ce priveste capacitatea de pompare si tipul de rotoare. O pompa centrifuga a foselor septice poate avea un rotor cu mai multe palete, un rotor cu unul sau doua canale, un rotor cu flux liber sau un rotor centrifug cu surub. Sunt populare pompele fecale cu rotor cu flux liber.

O pompa submersibila cu rotor cu debit liber atrage lichidul de jos si il directioneaza spre deschiderea laterala. Solidele din apa murdara sunt mutate odata cu aceasta, fara insa a intra in contact cu partile sensibile ale pompei. Acest tip de pompa submersibila are o rata de defectiune scazuta. Dezavantajul poate fi capacitatea de pompare redusa, desi pomparea unei fose septice domestice nu necesita, in general, performante peste medie.

Aceste dispozitive sunt alimentate de un motor electric, dar exista si variante cu motor cu ardere interna. O pompa submersibila cu motor pe benzina are, evident, avantajul ca poate fi utilizata mobil, independent de alimentarea cu energie electrica. Pomparea unei fose septice, dar si a unui iaz sau a unei piscine este de obicei asociata cu accesul la reteaua electrica. In plus, este intotdeauna posibil sa pornesti un generator electric.

O pompa pentru o fosa septica cu un tocator – echipament util

De multe ori se folosesc pompe de apa murdara cu tocator. Acest aditiv practic asigura faptul ca bucati mai mari de substante dure, de exemplu bucati de sediment, sunt impartite in bucati mai mici. Acest lucru evita blocarea pompei si asigura o functionare lina si fara probleme.

De regula, pompa cu tocator poate face fata si tuturor incluziunilor de origine organica (de ex. paie, frunze, ramuri mici), dar nu cu obiecte straine textile, cum ar fi fragmente de tesaturi.

0 Shares
You May Also Like