Cum functioneaza si la ce foloseste un autoclav?

Cum functioneaza si la ce foloseste un autoclav?

0 Shares
0
0
0

Un autoclav, in cabinetul medicului si in contextul utilizarii de catre un profesionist din domeniul sanatatii sau frumusetii, este un dispozitiv pentru sterilizarea vaporilor de apa saturati sub presiune. Rezervorul pentru autoclav este un recipient care se inchide ermetic si permite, pe acelasi principiu ca o oala sub presiune, sa creasca presiunea si temperatura, efectuand sterilizarea cu abur.

Vaporii de apa saturati vor distruge apoi direct prin hidroliza proteinele germenilor prezenti in camera autoclavei in timpul ciclului de sterilizare. Instrumentele astfel puse in contact cu vapori de apa saturati la o anumita temperatura si pe perioade de timp definite sunt astfel sterilizate prin fractionarea vidului si gata de utilizare pe pacient sau client.

Un obiect este considerat steril numai atunci cand nu poate fi detectat un microorganism viabil pe el. Aceasta sterilitate poate fi pastrata numai prin ambalaje special concepute in acest scop. Poti gasi pungi sterilizare autosigilante SteriT set 100 buc pe site-uri online.

Ciclul de utilizare al autoclavului se numeste autoclavare, poti utiliza si o formula precum „autoclaveaza o penseta medicala”.

La ce se foloseste un autoclav?

Sterilizarea cu abur este cea mai utilizata in spitale si in saloanele de frumusete. Utilizarea unui autoclav de clasa B poate linisti pacientii, dar si mai ales medicul pentru a se proteja de posibilele riscuri de infectie sau contaminare incrucisata intre doi pacienti.

Cum se ambaleaza un echipament sterilizat?

Echipamentul medical care a fost autoclavizat trebuie utilizat imediat dupa scoaterea din autoclav. Pungile sterilizate autosigilante permit pastrarea sterilizarii (depozitate departe de caldura si lumina dupa autoclavare) la cateva zile sau saptamani dupa iesirea din autoclav.

De asemenea, fac posibila vizibilitatea asupra continutului (practice pentru pregatirea interventiilor).

  • Pungile de sterilizare cu autoinchidere mentin echipamentul steril si care pot fi echipate cu un indicator de sterilizare foarte practic.
  • Rola de sterilizare: aceasta este o rola de film. Acest film poate fi taiat si sudat (folosind un termosudant) de doua ori pe fiecare parte, conform standardelor in vigoare. Utilizarea rolelor de sterilizare poate fi economica in cazul utilizarii frecvente (mai ieftin de cumparat), dar manipularea va ramane mai lunga decat in ​​cazul pungilor.
  • Cutiile de sterilizare pentru autoclav trebuie utilizate cu un filtru pentru conservare, in cazul unei interventii care nu se face direct dupa iesirea din camera.

Care sunt standardele de reglementare?

Pentru ca un dispozitiv medical sa fie considerat steril, probabilitatea teoretica de a izola un germen trebuie sa fie mai mica de 1/1 milioane. Acest nivel de asigurare a sterilitatii (NAS) corespunde standardului EN 556.

Este standardul NF EN 13060 care distinge diferitele tipuri de autoclav numite „sterilizatoare mici cu abur” (volum util mai mic de 60 litri). Autoclavul de clasa B este singurul care pot fi considerate adevarate sterilizatoare si, prin urmare, pot fi utilizate in spitale sau in mediul medical si cosmetic.

Doar sterilizatoarele de tip B sunt recomandate pentru sterilizarea dispozitivelor medicale, deoarece acestea pot procesa dispozitive medicale ambalate. Autoclavul de clasa B permite sterilizarea completa a dispozitivelor complete (instrumentar chirurgical etc.), goale (containere, tuburi, echipamente de diagnosticare etc.) sau poroase (imbracaminte medicala etc.) cu sau fara ambalaj.

0 Shares
You May Also Like