Ce sunt forezele si cum functioneaza

Ce sunt forezele si cum functioneaza?

0 Shares
0
0
0

O foreza sau un burghiu de pamant este o unealta sau o masina de gaurit folosita pentru a face gauri in sol. De obicei, consta dintr-o tija sau teava metalica verticala rotativa cu una sau mai multe lame atasate la capatul inferior, care taie sau razuieste solul.

Istorie

Forezele metalice au fost folosite inca din Evul Mediu pentru a da gauri in lemn.  In secolul al XIX-lea, burghiul de pamant actionat manual a devenit o ferma comuna si o unealta de constructie in SUA, iar mai multi inventatori au depus brevete pentru ele. Un exemplu este designul unui anume M. Hubby din Maysfield, Texas, constand dintr-un cilindru gol deschis cu doua lame la marginea inferioara.

Primul burghiu de pamant cunoscut a fost construit in 1943 de John Habluetzel, un fermier din Wamego, Kansas, din piese scoase din alte echipamente, inclusiv o lama elicoidala de 7 inci de la un separator cu suruburi. Era atasat de un tractor si putea fi operat de sofer de pe scaunul sau. Era capabil sa sape o groapa de 2,5 picioare (aprox. 75cm) in fiecare minut. Inventia sa a fost prezentata in cel de-al 35-lea raport bienal al Consiliului de Stat pentru Agricultura din Kansas. A continuat sa sape gropi pentru alti fermieri la un pret de 10 centi per groapa, o afacere secundara pe care a operat-o pana in anii 1950. El si-a donat inventia Muzeului de Istorie din Kansas in 1999.

Dispunerea lamei

Cel mai obisnuit design al burghiului de pamant are o lama elicoida a surubului (volbura) care se infasoara in jurul partii inferioare a arborelui. Marginea inferioara a lamei surubului zgarie murdaria din partea inferioara a gaurii, iar restul lamei actioneaza ca un transportor cu surub pentru a ridica pamantul liber din drum. Cand gaura atinge adancimea dorita si unealta este scoasa, lama surubului scoate murdaria ramasa.

Tija se poate termina intr-un punct ascutit care iese sub lama surubului. Scopul sau este de a impinge murdaria care se afla chiar sub tija in lateral, de unde lama o poate ridica. De asemenea, ajuta la mentinerea orificiului drept, impiedicand burghiul sa rataceasca in lateral. Marginea inferioara a lamei surubului poate avea dinti.

Burghiu cu doua lame in loc de surub

Un alt tip de burghiu poate avea lame verticale in loc de un surub elicoidal. In loc sa razuie pamantul din fundul gaurii, acest tip de burghiu decupeaza din el un dop cilindric, care este tinut prin frecare intre cele doua lame. Acest tip poate necesita mai putina forta pentru a functiona, dar poate fi adecvat numai pentru anumite tipuri de sol.

Sursa de putere

Un burghiu de pamant poate fi actionat manual, printr-un maner orizontal in forma de „T” in partea de sus a tijei.

Poate fi, de asemenea, alimentat de un motor electric sau de un motor cu ardere interna, sau de la un tractor sau alt vehicul printr-o priza de putere.

Utilizari

Burghiu de foraj pentru constructii

Forezele sau burghiurile de pamant actionate manual sunt de obicei folosite pentru a planta puieti si copaci sau pentru a instala stalpi pentru garduri sau alte instalatii.

Cele de dimensiuni mari mai sunt numite si instalatii de foraj si sunt folosite pentru a face gauri pentru fundatii adanci. In functie de tipul de lucrare se va alege si tipul de foreze.

Cum functioneaza o foreza?

Forezele profesionale reprezinta o unealta indispensabila in multe domenii de activitate, de la constructii la exploatarea resurselor naturale si forajul petrolifer. Acestea sunt proiectate pentru a putea efectua foraje in soluri dure si compacte, prin rotatia continua a unui tub de foraj, care poate fi echipat cu diverse accesorii pentru a face fata cerintelor specifice ale proiectului.

Forezele profesionale sunt utilizate in principal in constructii pentru a crea fundatii, precum si pentru a foraja puturi de apa sau de petrol si gaze naturale. Acestea sunt proiectate sa lucreze cu viteze mari de rotatie si cu presiuni ridicate, fiind capabile sa forajeze prin straturi de roci solide, sedimente dure si soluri compacte. De asemenea, forezele pot fi utilizate pentru a crea gauri pentru stalpi de gard, pentru a ingropa tevi si conducte, sau pentru a instala pereti de sprijin.

Forezele profesionale sunt disponibile in diferite dimensiuni si capacitati, pentru a se potrivi nevoilor specifice ale fiecarui proiect. Acestea pot fi de la dimensiuni mici, pentru proiecte de constructii mici, pana la foreze mari, care pot foraja prin roci solide. In plus, ele pot fi echipate cu o gama larga de accesorii, cum ar fi capete de foraj, ciocane pneumatice, taisuri de taiere si burghie, pentru a face fata diferitelor cerinte ale proiectelor.

In industria petrolifera, forezele profesionale sunt utilizate pentru a crea puturi de petrol si gaze naturale. Acestea sunt proiectate pentru a lucra in conditii extrem de dificile, inclusiv in adancuri mari sub pamant, unde temperaturile si presiunile sunt extrem de ridicate. Forezele sunt de obicei echipate cu burghie diamantate sau cu burghie cu dinti pentru a foraja prin straturi de roci solide si pentru a crea un spatiu in care sa fie instalata o conducta de petrol sau gaze naturale.

Forezele profesionale sunt, de asemenea, utilizate in exploatarea resurselor naturale, cum ar fi mineritul si extractia de metale pretioase. Acestea pot fi utilizate pentru a crea galerii si tuneluri prin rocile solide, pentru a ajunge la zacamintele de minereuri. Forezele pot fi echipate cu taisuri de taiere sau burghie pentru a sparge roca si a crea un spatiu de lucru pentru minerii care extrag minereurile.

0 Shares
You May Also Like