Ce este un panou fotovoltaic?

Ce este un panou fotovoltaic?

0 Shares
0
0
0

Se aude tot mai des cuvantul ,,economie” pe buzele oamenilor, inclusiv la noi in tara. In prezent, toti cauta alternative pentru a economisi. Dar mai ales, pentru a nu mai vedea sume uriase pe facturile la energie.

Problema poluarii se dovedeste a fi una la fel de grava, devenind un subiect extrem de discutat in ultima perioada. A ajuns o problematica de ordin politic, guvernele cautand rezolvari avantajoase pentru a salva viitorul planetei.

Ce este un panou fotovoltaic si cum ne ajuta el

Energia solara nu este nimic altceva decat radiatia electromagnetica emisa de soare. Care este legatura dintre acest tip de energie si panourile cu pricina?

Un panou fotovoltaic reprezinta un sistem care acumuleaza energia data de soare si o tranforma in energie electrica. Pe scurt, el ne ofera o solutie viabila la o problema cotidiana. Prin mecanismul sau, panoul fotovoltaic alimenteaza gospodariile cu energia necesara functionarii intr-un mod prietenos cu mediul.

Pe langa beneficiile financiare, panourile fotovoltaice nu afecteaza mediul inconjurator, constituind asftel o varianta buna pentru intretinerea locuintei.

Cat de eficient este un astfel de sistem fotovoltaic?

Eficienta panourilor fotovoltaice este data de raportul ce se stabileste intre energia electrica produsa de acestea si energia solara primita de sistem. Un sistem fotovoltaic functional si inalt calitativ variaza intre 6% si 18%.

Materialele necesare și etapele de construire ale unui panou fotovoltaic

Pentru construirea unui astfel de dispozitiv, sunt necesare mai multe obiecte. In primul rand, este necesar un geam de protectie, amplasat pe fata care urmeaza sa fie expusa la soare. Apoi, se utilizeaza un strat transparent din material plastic, celulele solare si o folie stratificata rezistenta la intemperii. De asemenea, sunt adaugate si o priza de conectare si o rama de profil din aluminiu.

Construirea propriu-zisa incepe cu partea superioara, cea care va fi expusa la razele soarelui. Se curata geamul, apoi se fixeaza stratul transparent din material plastic. Celulele solare se conecteaza intre ele prin benzi de cositor. Se continua cu etapa de laminare, dupa care se va amplasa priza de conectare. In final, se adauga rama metalica si se fac masuratorile necesare.

Cele mai multe panouri solare sunt construite in Japonia, Germania si China. Japonia este fruntasa la exporturi, iar Germania la importul de materiale necesare.

Ce alte tipuri de panouri mai exista?

Alternativa panourilor este acum una in voga, asa ca au fost concepute mai multe tipuri pentru a satisface gusturile tuturor clientilor. Lista este lunga si cu siguranta in urmatorii ani se vor mai adauga, dar printre cele mai cunoscute tipuri se numara: panourile laminate sticla-sticla, panouri sticla-sticla care folosesc rasini adaugate prin turnare, panouri cu strat subtire, panou concentrator, colector cu fluorescenta.

Panoul concentrator utilizeaza lentile, care sunt mai avantajoase din punct de vedere financiar, dar in final se constata ca achizitia si intretinerea unui astfel de panou sunt mai ridicate. Colectorul de fluorescenta, pe de alta parte, transforma lumina incidenta in radiatie care se adapteaza la o frecventa de absorbtie maxima pentru celula solara. 

In concluzie, variantele sunt multe si fiecare vine cu anumite beneficii. Dar cu siguranta, cand iti doresti sa alegi o optiune avantajosa din toate punctele de vedere, vei ajunge sa achizitionezi panourile solare fotovoltaice.

0 Shares
You May Also Like