Evolutia bazelor de date in epoca moderna

0 Shares
0
0
0

Bazele de date computerizate si-au facut aparitia printre noi incepand cu anii ’60, moment in care uzul computerelor a devenit din ce in ce mai accesibil din punct de vedere al costurilor, pentru anumite organizatii. Cauti soft baze de date pentru firma ta? Intra pe FluxSoft.ro.

Erau 2 modele de date populare in perioada respectiva: unul de tip retea numit CODASYL si unui ierarhic, numi IMS. O baza de date care s-a dovedit un real succes la acea vreme a fost sistemul SABRE, folosit de catre IBM pentru a ajuta compania American Airlines, sa-si poata face management-ul rezervarilor pentru zboruri.

Din 1970 pana in 1972: E.F. Codd a publicat un document important prin care se propunea folosirea unui model de baza de date de tip relational, iar ideile sale au schimbat din temelii modurile in care utilizatorii priveau bazele de date. In modelul sau, schema bazei de date sau organizarea logica, este deconectata de la platforma fizica de stocare a informatiei, iar acesta a devenit principiul standard pentru sistemele de baze de date.

Mijlocul si sfarsitul anilor 70: 2 tipuri de baze de date relationale au fost create intre 1974 si 1977, acestea primind numele de Ingres – dezvoltat la UBC si respectiv System R, creat la IBM San Jose. Ingres folosea un limbaj de interogare de tip QUEL si a dus la crearea sistemelor precum Ingres Corp., MS SQL Server, Sybase, Wang’s Pace sau Britton-Lee. Pe de alta parte System R folosea limbajul de interogare SEQUEL si a contribuit la dezvoltarea bazelor de date de tip SQL/DS, DB2, Allbase, Oracle si Non-Stop SQL. In aceasta perioada s-au pus si bazele Relational Database Management System sau RBDMS, devenind un termen definitoriu.

1976: Un nou model de baza de date numit Entity-Relationship sau ER a fost propus de catre P.Chen. Acest model permitea designer-ilor sa se focuseze pe aplicatiile de date, in loc de structura logica a tabelelor.

1980: In 1980 a aparut Structured Query Language sau SQL, devenind un standard de interogare, pana in ziua de azi.

Sistemele de baza de date relationale au evoluat pana la statutul de succese comerciale, pe masura ce vanzarile de computere au explodat pur si simplu, in a doua jumatate a anilor 80. Acest lucru a dus la scaderea popularitatii bazelor de date de tip ierarhic. DB2 a devenit flagship-ul programelor de management pentru bazele de date, acesta fiind propus si conceput de catre cei de la IBM, o data cu introducerea celebrului IBM PC, adica pc-ul de tip desktop, asa cum il cunoastem noi astazi.

Sfarsitul anilor 90: Cresterea investitiilor in afacerile online a rezulat intr-o cerere foarte mare pentru conectori de baze de date pe internet, ca de exemplu Front Page, Active Server Pages, Java Servelets, Dream Weaver, Cold Fusion, Enterprise Java Beans si Oracle Developer 2000.

Anii 2000: Desi industria internetului a experimentat un anumit declin la inceputul anilor 2000, aplicatiile de baze de date nu au incetat sa creasca in popularitate. Noi aplicatii interactive au fost dezvoltate pentru PDA-uri, tranzactii de tip point-of-sale si alte domenii. In prezent, cei 3 mari dezvoltatori de baze de date sunt Microsoft, IBM si Oracle.

0 Shares
You May Also Like