Aurul ca investitie de siguranta

0 Shares
0
0
0

Dintre toate metalele pretioase, aurul este cel mai popular ca investitie. Investitorii cumpara in general aur pentru a diversifica posibilele riscuri, in special prin folosirea “contractelor viitoare” sau a derivativelor. Vrei sa gasesti o casa amanet de top? Intra pe Casa-Amanet.com.

Piata aurului a facut si face subiectul speculei, ca si celelalte piete de altfel. Comparat fiind cu alte metale pretioase folosite la investitii, aurul are cea mai mare siguranta pe termen lung, in mai multe tari.

Pretul aurului.

Aurul a fost folosit in istorie pe post de bani (moneda) si a devenit un standard relativ pentru echivalentul sau in bani, in toate regiunile economice de pe glob, pana in momentul recent. Multe tari europene au implementat asa numitele “gold standards” – standardele de aur, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pana cand acestea au fost suspendate, din cauza crizelor financiare puternice, ce au marcat inceperea Primului Razboi Mondial.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, sistemul Bretton Woods determina o rata aur-dollar in Statele Unite, de 35 de dolari per uncie. Sistemul respectiv a existat pana in 1971, moment in care Statele Unite au suspendat unilateral convertibilitatea directa aur-dolar, pentru a face tranzitia catre un sistem monetar de tip “fiat”. Ultima valuta care a renuntat la acoperirea in aur a fost francul elvetian, in 2000.

Inca din 1919, cel mai comun benchmark pentru pretul aurului, l-a reprezentat London Gold Fixing, o “intalnire” telefonica (de 2 ori pe zi), intre reprezentantii oficiali ai firmelor londoneze din London Bullion Market. Aurul este tranzactionat continuu la nivel global, prin metode ce utilizeaza asa numitul intra-day spot price (pretul de intrare al zilei), derivat din tipurile de piete over-the-counter, la nivel global (cod “XAU”).

Factori de influenta.

Ca majoritatea comoditatilor, pretul aurului este determinat de cerere si oferta, inclusiv de cererea pentru specula. Totusi, spre deosebire de celelalte comoditati, achizitia sau vanzarea aurului are un rol mai mare in determinarea pretului direct, decat “consumul”.

Majoritatea aurului care a iesit pana acum la suprafata pamantului prin minerit, inca se afla printre noi, sub diverse forme, asa cum ar fi lingo-urile sau bijuteriile produse in masa. Aceste produse, au o valoare cu putin mai mare decat aurul in sine (folosit la producerea lor), valoare determinata de costul adaugat al manoperei, trecerea timpului, valoarea artistica, etc.

La sfarsitul anului 2006 se estima ca tot aurul scos la suprafata vreodata prin minerit, totaliza aproximativ 158.000 de tone. Investitorul Warren Buffet a declarat ca totalul aurului disponibil pe glob (care a fost scos la suprafata), ar putea intra intr-un cub cu laturile de 20 de metri. Totusi, estimarile aurului care exista astazi, variaza semnificativ, multi declarand ca acel cub al lui Buffet ar putea avea laturile mult mai mici sau mult mai mari.

Datorita cantitatilor uriase de aur stocate (in comparatie cu productia anuala), pretul acestuia este in mare masura afectat de cerere si nu de oferta sau stocuri. Potrivit World Gold Council, productia anuala pe baza de minerit la nivel global, a fost de aproximativ 2500 de tone.

0 Shares
You May Also Like