Ce sunt polipii pe colon?

Ce sunt polipii pe colon?

0 Shares
0
0
0

Cancerul colorectal – acum cea de-a doua cauza cea mai frecventa a mortii cancerului in SUA – de obicei incepe ca un polip, motiv pentru care un alt nume pentru polipii de pe colon este “polipii colorectali”.

Tipul de polip pe colon numit adenom este un precursor cunoscut de cancer colorectal. In timp ce in unele cazuri, polipii de colon mici se vor dezvolta in timp in cancerul de colon, majoritatea polipilor colonului raman mici, nu sunt cancerigeni si, in general, sunt inofensivi.

Cat de comuni sunt polipii pe colon?

Polipii sunt considerati “foarte obisnuiti” la adultii cu varsta peste 60 de ani, care au sanse de aproximativ 25 pana la 30 de procente de a avea polipi. Cu toate acestea, acestea sunt mult mai putin frecvente in randul adultilor mai tineri, cum ar fi cei din anii 20 sau 30 de ani, mai ales daca acestia mai urmeaza si un tratament naturist polipi pe colon.

Medicii incurajeaza foarte mult adultii cu varsta de peste 50 de ani sa viziteze medicii lor pentru proiectii colorectale regulate, deoarece gasirea unui polip colon in primele sale etape limiteaza foarte mult sansele de complicatii.

Anumite modificari ale stilului de viata pot contribui de asemenea la reducerea riscului de aparitie a polipilor colonului si a cancerului colorectal sau pentru a sustine recuperarea – inclusiv consumul unei diete antiinflamatoare, renuntarea la fumat, exercitiile fizice, obtinerea unui continut suficient de calciu si vitamina D si mentinerea unei greutati sanatoase.

Care sunt polipii colonului?

Un polip colon (sau polipul colorectal) este o bucata suplimentara de tesut sau un mic grup de celule care creste pe mucoasa colonului. Polipii colorectali pot creste in orice parte a colonului – cunoscut si ca intestinul gros sau intestinul gros, care se misca inainte de a parasi corpul – formand de obicei pe partea stanga a colonului si / sau in rect.

Rectul, in cazul in care fecalele sunt depozitate inainte de a fi excretat, incepe la sfarsitul intestinului gros si se termina la nivelul anusului.

Tipuri de polipi colonului:

Exista doua tipuri principale de polipi de colon: polipi neoplazici si polipi neoplazici (care includ adenoame / adenoame tubulare).

Coloanele non-neoplazice de colon, de obicei, nu devin canceroase. Acestea includ polipi hiperplatici, polipi inflamatori si polipi hamartomatosi.

Polipii neoplazici sunt mai susceptibili de a deveni cancerosi, desi nu intotdeauna. Acestea includ adenoame si tipuri zimtate.

Polipii neoplazice sunt de obicei mai mari. Determinarea dimensiunii polipilor de colon este o parte importanta a diagnosticului deoarece polipii mai mari prezinta un risc mai mare de a provoca cancer.

Un adenom (un tip de polip neoplastic) este o tumoare a tesutului glandular. Potrivit Societatii Americane pentru Cancer, “Un adenom este un polip alcatuit din tesut care arata la fel ca mucoasa normala a colonului, desi este diferita in mai multe moduri importante atunci cand este privita sub microscop”. a estimat ca doua treimi din polipii de colon sunt tipul precanceros numit adenoame si ca doar aproximativ 5% din adenom progreseaza pana la cancer.

Adoptii polipi nu sunt un tip de cancerigen, dar sunt considerati precancerosi (ceea ce inseamna ca se pot transforma in cancerosi). Cu toate acestea, majoritatea pacientilor cu polipi adenomi nu vor dezvolta niciodata cancer de colon.

Adenomii pot avea mai multe modele de crestere diferite, incluzand: tubulare si villous, sau un amestec de ambele (numite adenoame tubuloviloase). Cele mai multe sunt adenoame tubulare care sunt mici (mai putin de jumatate de centimetru), in timp ce unele sunt adenoame mai mari, cu un model de crestere vilos, care sunt mai susceptibile de a dezvolta cancere in ele.

Cand se vad sub microscop, polipii care sunt doar usor anormali se considera ca au displazie mica (usoara sau moderata), in timp ce polipii care sunt mai anormali si arata mai mult ca cancer, se spune ca au displazie de grad inalt (severa).

Simptome si semne ale aparitiei polipilor pe colon

  • Nu toti cei cu polipi de colon vor fi constienti de faptul ca ei au polipi; de fapt, majoritatea polipilor de colon nu produc simptome vizibile. Cand apar, cele mai frecvente simptome ale polipilor de colon includ:
  • Sangerare rectala (care poate fi cauzata si de alte afectiuni, nu polipi, inclusiv hemoroizi sau mici lacrimi din tesutul anusului). Puteti observa sange pe lenjeria de corp sau pe hartia igienica dupa o miscare intestinala.
  • Sange in scaun sau alte modificari ale culorii dvs., cum ar fi dungi rosii inchise sau scaune negre.
  • Dureri de stomac, crampe abdominale si dureri / sensibilitate la nivelul intestinului. Polipii mari sunt mai susceptibili de a provoca dureri, deoarece ei pot impiedica partial intestinul.
  • Constipatie sau diaree.
  • Dezvoltarea anemiei datorate deficientei de fier si hemoragii prelungite. Sangerarea de la polipi poate sa va distruga corpul de fier, ceea ce face dificila producerea celulelor rosii din sange si transportul oxigenului in intregul corp, ceea ce duce la simptome cum ar fi oboseala, slabiciunea si respiratia.
0 Shares
You May Also Like