Ce este o masina de frezat?

0 Shares
0
0
0

Exista doua tipuri de baza de freze: orizontala si verticala. In masina orizontala, instrumentul de taiere si axul se misca intr-un mod orizontal; in timp ce la Masini de Frezat Verticale, instrumentul de taiere si axul se misca in sus si in jos.

Masinile de frezat pot fi utilizate pentru a crea piese foarte complexe sau simple, in functie de nevoia finala. O masina nu este mai buna decat cealalta; pur si simplu efectueaza un set diferit de miscari. Piesele prelucrate se gasesc in majoritatea articolelor utilizate astazi, inclusiv uscatoarele, prajitoarele si cuptoarele.

Istorie

Inainte de frezare, umplerea metalelor sau a altor materiale se facea cu mana pentru a produce partea dorita. La inceputul anilor 1800, masinistii au inceput sa lucreze la o modalitate de a dezvolta o masina care ar putea produce acelasi rezultat mecanic. Eli Whitney este creditat ca a inventat prima masina de frezat. In jurul anului 1803, James Nasmyth a construit o masina de frezat, care a instituit un dispozitiv de indexare cu sase cai. Indexarea se refera la miscarea deplasarii rapide a sculelor intr-o noua pozitie, cu o precizie exacta.

Functie

O masina de frezat verticala formeaza metalul intr-o forma prestabilita, de la rulmenti cu bile, la piese de avion sau volane. O masina de frezat verticala este utilizata de obicei intr-un atelier de masini; cu toate acestea, unii oameni lucreaza din propriul garaj. O masina de frezat verticala functioneaza de obicei cu o toleranta foarte stransa, ceea ce inseamna ca exista o marja de eroare foarte mica. Un operator poate desface o lucrare scumpa prin indexarea gresita a masinii sau prin incarcarea incorecta a piesei.

Semnificatie

O freza verticala scade mult timpul necesar pentru a produce o parte. De exemplu, o parte macinata manual poate dura cateva zile pana la finalizare, in timp ce aceeasi parte produsa pe o masina de frezare verticala poate dura doar cateva minute. Masina de frezat a redus munca intensiva a masinilor, permitand masinii sa faca lucrarile care, la un moment dat, erau facute manual.

Marimea

O masina de frezat verticala este considerata masinarie mare, si nu doar pentru greutatea sa masiva, care poate varia de la 1500 lbs la mult peste 6000 lbs. De obicei, o masina de frezat verticala este livrata intr-o locatie partial asamblata. Asamblarea este finalizata la fata locului. Cele mai mici masini de vrezat verticale pot avea doar 5,5 metri inaltime, in timp ce o masina de frezat mare poate rezista la peste 10 metri inaltime si poate crea o amprenta de 20 de metri patrati sau mai mare.

Identificare

Axa axului unei freze verticale este aliniata intr-o maniera verticala la patul masinii. Aceasta inseamna ca instrumentul de taiere este dispus vertical pentru a modela metalul sau alt material in forma dorita. Masina de frezat verticala se misca in timp ce partea ramane stationara. Masina de frezat verticala are miscari controlate, fie mecanic (cu mana), fie prin programare prin intermediul unui computer.

Caracteristici

O masina de frezat verticala poate realiza piese mici, cum ar fi sloturi, sau piese mari, cum ar fi convertoarele de cuplu. Lichidul de racire este adesea folosit pentru a mentine partea racoritoare, a unge uneltele de frezare si a piesei si pentru a spala namolul si aschii metalice. Partea prelucrata poate fi lustruita in masina de frezat verticala, conferindu-i un finisaj asemanator cromului.

Avertizare

Un operator de masini trebuie sa acorde o atentie deosebita lucrarilor sale pentru a produce piese de calitate. El trebuie sa invete sa citeasca planuri, astfel incat sa poata masura piesele pentru a se asigura ca indeplinesc specificatiile cerute.

La fel ca in cazul oricarui utilaj, este obligatoriu ca operatorul sa fie instruit temeinic si corespunzator in utilizarea masinii de frezat verticale. Lasarea geamului de protectie deschisa in timpul functionarii masinii poate pune viata in pericol. Operatorii trebuie sa poarte tot timpul ochelari de siguranta in timpul functionarii masinii.

0 Shares
You May Also Like