Vinul – de la o boaba la licoarea magica din pahar

0 Shares
0
0
0

De la recoltarea strugurilor si pana la degustare, boabele de struguri trec prin adevarate procese, pentru ca in final, sa putem savura un pahar din magica licoare nelipsita din nicio casa sau niciun eveniment.

Procesul de fabricare sau producere a vinului este foarte amplu si chiar daca pentru unii pare ceva simplu, presupune multa atentie si daruire. Un vin bun se face cu pasiune si experienta.

In ceea ce priveste teoria, se pare ca in unele parti ale tarii inca se mai practica retetele de familie, inca se recolteaza viile familiei si ritualul stransului de struguri sau fabricarii vinului inca are un loc aparte in viata satului.

Pentru necunoscatori, soiurile de vin sunt date in mod evident de soiurile de struguri.

Recoltarea strugurilor este primul pas in amplul proces de productie al vinului.

Aceasta se face in functie de gradul de coacere al bobului de strugure si in functie de preferintele pentru tipul de vin dorit.

Vinul este o bautura alcoolica naturala, dar este in primul rand un aliment.

Vinul este tranformarea mustului in licoarea cu alcool datorita procesului de fermentatie prin care trece.

Pentru a obtine un vin de calitate trebuie respectati niste pasi de calitate si fiecare etapa este la fel de importanta ca si precedenta sau urmatoarea.

Intotdeauna au exista mici secrete care probabil nu le sunt dezvaluite multora insa pasii necesari, chiar obligatorii sunt deja cunoscuti de marea majoritate.

Un pahar de vin intregeste o adevarata istorie tehnologica care incepe cu culesul boabelor. Acesta se face in functie de greutatea boabelor si nivelul de zahar prezent in acel moment.

Culesul boabelor se declanseaza in functie de tipul de vin dorit. Dupa ce strugurii au fost culesi urmeaza o etapa destul de importanta, acea de separare a boabelor de ciorchine si are rolul de a face vinul sa se limpezeasca mai repede.

In continuare boabele de struguri se zdrobesc si se preseaza pentru obtinerea mustului.

In acest sens exista pe piata o gama larga de desciorchinatoare si zdrobitoare de struguri pentru a face munca mai usoara si mai de calitate.

Zdrobirea prin calcare este o tehnica frantuzeasca care era folosita in trecut si in tara noastra.

Fermentatia vinului este ourmatoarea etapa, si ea destul de importanta.

Drojdiile sunt microorganisme prezente pe struguri si acestea produc fermentatia. Prin acest proces de fermentatie, zaharurile se transforma in alcool.

Calitatea si insusirile drojdiilor sunt diferite de la un an la altul in functie de productie, de temperatura sau alti factori de mediu.

Atunci cand fermentatia nu este reusita, calitatea vinului scade.

Exista pe piata sortimente de drojdie selectata deshidratata, obtinuta in urma testarii si selectarii din podgorii renumite care sunt impachetate si comercializate.

Celulele strugurilor contin in mod normal o cantitate de enzime dar nu suficienta vizibil in procesul vinificatiei.

Astfel, enzimele enologice ajuta la obtinerea unei cantitati mai mari de must, la limpezirea mai rapida a acestuia si la intarirea aromei soiurilor.

Limpezirea vinului se produce in mod natural dupa procesul de fermentatie dar poate fi si provocata. Limpezirea spontana este mai lenta si destul de influentata de conditiile de mediu.

Stabilizarea vinului este o etapa care necesitata tratamentele si operatiunile necesare cu scopul de a stabiliza anumite carcacteristici referitoare la culoare, gust sau miros.

Aceasta are rolul de a preveni anumite procese naturale care ar duce la unele modificari neplacute si ar degrada vinul.

Filtrarea vinului se refera la separarea unor posibile particule exitente si in acest fel obtinerea limpezimii rapide.

O deosebita importanta trebuie acordata igienei in cadrul vinificatiei. In acest sens, trebuie eliminata orice urma de mizerie care ar putea facilita inmultirea unor bacterii sau microbi. Acestia ar putea contamina suprafetele de lucru si in mod cert ar putea duce la alterarea vinului.

Exista anumite teste de laborator in ceea ce priveste calitatea vinului care se refera in principal la concentratia alcoolica, aciditate, stabilitate sau coloranti.

Etapa finala este imbutelierea vinului si este foarte importanta in ceea ce priveste conservarea si pastrarea acestuia.

Uneori exista riscul pierderii unui vin bun datorita oxidarii, care apare in urma imbutelierii incorecte.

De la o boaba de strugure de calitate, se poate ajunge la un pahar de vin excelent atunci cand sunt respectati niste pasi esentiali!

0 Shares
You May Also Like