Tot ce trebuie sa stiti despre pneumonie

Tot ce trebuie sa stiti despre pneumonie

0 Shares
0
0
0

In caz de pneumonie, alveolele si tesutul inconjurator sunt inflamate. Infectia se manifesta adesea printr-o febra mare, brusc aparuta, tuse si dificultati de respiratie si de vorbire.

Deoarece pneumonia este de obicei cauzata de bacterii, de obicei poate fi tratata bine cu antibiotice. De asemenea, sunt disponibile vaccinuri care pot proteja impotriva infectiei de catre anumiti agenti patogeni.

Oricine este altfel sanatos a supravietuit de obicei pneumoniei, vindecandu-se dupa cateva saptamani. Dar nu ar trebui sa o subestimati: poate dura o luna, uneori chiar cateva luni, pentru a deveni din nou rezistent.

Pneumonia poate duce uneori la complicatii care pot pune viata in pericol, mai ales daca sunteti deja slabit de o alta boala. Pneumonia poate fi de asemenea periculoasa pentru bebelusi si varstnici.

Simptome

  • Semnele tipice de pneumonie sunt:
  • Febra mare si frisoane.
  • Slabiciune si senzatie puternica de boala.
  • Tuse cu expectoratie.
  • Scurta respiratie si respiratie rapida.
  • Puls rapid.

Nu toate simptomele pneumoniei apar in acelasi timp. Mai ales la copii si varstnici, unele simptome pot lipsi, sau pot de-asemenea sa prezinte simptome atipice, cum ar fi diaree, dureri abdominale sau constiinta afectata.

Cauze

Pneumonia este de obicei cauzata de bacterii , cel mai adesea de asa-numitele pneumococi . Uneori sunt implicate si alte tipuri de bacterii, cum ar fi „Haemophilus influenzae” sau „Mykoplasma pneumoniae”. Daca primiti pneumonie in spital, agentii patogeni sunt adesea alte bacterii, mai greu de tratat.

Daca tractul respirator este deja inflamat de alti agenti patogeni, cum ar fi virusul gripal, bacteriile se pot coloniza mai usor. Apoi poate rezulta o pneumonie bacteriana. Rareori virusii sunt singuri responsabili de pneumonie. Pneumonia cauzata de ciuperci este si mai rara. Ele apar in primul rand atunci cand exista o deficienta puternica a sistemului imunitar, de exemplu ca urmare a SIDA.

Cand se inhaleaza, agentii patogeni ajung la plamani cu picaturi mici de saliva sau apa ( infectie cu picaturi ). Uneori, oamenii se imbolnavesc pentru ca au inghitit: germenii de la gura si gat, resturile sau continutul stomacului pot intra in tractul respirator si pot duce la pneumonie. Expertii numesc aceasta pneumonie de aspiratie.

Numai rar inflamatia bacteriana se raspandeste la plamani dintr-o alta locatie prin fluxul sanguin. O exceptie este si pneumonia, care nu este cauzata de germeni, ci de radiatii, toxine inhalate, o reactie alergica sau probleme circulatorii la plamani.

Factori de risc

Riscul de a dezvolta pneumonie este deosebit de mare la sugari si varstnici (peste 65 de ani). Un sistem imunitar slabit – de exemplu din cauza diabetului, disfunctiei renale sau a cancerului inseamna de asemenea, un risc crescut. Bolile pulmonare, cum ar fi astmul sau BPOC, bolile de inima, fumatul si anumite infectii virale, cum ar fi gripa (gripa) pot provoca, de asemenea, pneumonie.

Persoanele care sunt culcate sau care au constiinta afectata sau au probleme la inghitire, de exemplu din cauza dementei sau a unui accident vascular cerebral, sunt in special in risc de pneumonie prin aspiratie.

Unele medicamente sunt de asemenea asociate cu pneumonia, de exemplu agentii care inhiba acidul stomacal. Cu toate acestea, nu este inca clar daca acestea crescde fapt riscul de pneumonie.

Curs

O pneumonie tipica se manifesta prin febra si frisoane brusc ridicate. Bolnavii sunt foarte rau in cateva ore. Se adauga simptome precum tuse, scurta respiratie si expectoratie. Mai ales la persoanele in varsta boala poate incepe de asemenea, treptat si cu putine sau doar mici simptome.

Daca este lasata netratata, febra dureaza aproximativ o saptamana. Apoi temperatura corpului scade inapoi la valorile normale. Acest lucru poate duce la transpiratie severa. In plus, vasele de sange din piele sunt extinse astfel incat corpul sa poata elibera excesul de caldura.

Cu toate acestea, acest lucru poate pune o tensiune puternica asupra inimii si a circulatiei celor care sunt deja slabite. Prin urmare, complicatiile sunt frecvente in aceasta faza, care este cunoscuta si sub denumirea de dezactivare sau criza critica.

Dupa ce s-a terminat criza, starea generala se imbunatateste treptat si, dupa aproximativ patru saptamani, pneumonia a disparut in cea mai mare parte complet.

Acest curs de pneumonie este rar astazi, deoarece boala este de obicei tratata imediat. Luand antibiotice, de obicei, febra scade mai repede si va simtiti mai bine repede.

Diagnostic

Pneumonia poate fi adesea identificata prin simptomele tipice. In timpul examinarii fizice, medicul asculta in special plamanii cu stetoscopul si masoara pulsul si tensiunea arteriala. Dupa examinarea fiecarui pacient, medicul foloseste un Stet cube stethoscope disinfection device pentru a dezinfecta stetoscopul.

In plus, de obicei este luata o radiografie a plamanilor. De exemplu, razele X arata unde si in ce masura tesutul pulmonar este inflamat. Uneori este necesara o examinare extinsa a radiografiei, tomografia computerizata. Modificari in zona periferica exterioara a plamanilor pot fi, de asemenea, detectate cu ajutorul ultrasunetelor.

De asemenea, se ia sange, de exemplu pentru masurarea nivelului inflamatiei. Deoarece plamanii inflamati nu mai functioneaza bine, poate fi necesar sa controlati nivelul de oxigen din sange. Acest lucru este posibil si fara a lua sange: in asa-numita pulsoximetrie, o clema cu senzor de lumina este plasata pe deget si continutul de oxigen este determinat optic.

Profilaxie

In general, cel mai bun mod de a preveni infectiile respiratorii este sa luati masuri de igiena, cum ar fi spalarea mainilor in mod regulat. Daca exista un risc crescut de pneumonie sau complicatiile sale, se recomanda, de asemenea, vaccinarile.

De exemplu, copiii pot fi vaccinati impotriva bacteriei Haemophilus influenzae si pneumococi. Vaccinurile antigripale si pneumococice sunt potrivite pentru persoanele cu varsta peste 60 de ani.

Tratament

Deoarece bacteriile sunt responsabile in principal de infectie , pneumonia este de obicei tratata cu antibiotice. Tratamentul dureaza aproximativ 5 pana la 7 zile. Antibioticul poate fi luat sub forma de tableta sau sirop. In functie de severitatea bolii si de riscul de complicatii, poate fi necesar uneori un tratament spitalicesc. Antibioticul este obtinut de obicei sub forma de perfuzie acolo.

Unora li se administreaza cortizonul ca injectie daca au pneumonie severa. Uneori este necesar sa respirati si oxigen printr-o masca nazala, mai putin adesea ventilatie.

Daca virusurile au declansat pneumonie, alte medicamente pot fi luate in considerare de exemplu, un agent antivirus impotriva virusurilor gripei.

0 Shares
You May Also Like