De ce este util uleiul de argan?

0 Shares
0
0
0

Uleiul de argan a fost folosit in Maroc de multe secole, acesta fiind un produs culinar preferat datorita aromei sale subtile de nuci, dar si datorita multiplelor sale beneficii potentiale pentru sanatate. Acest ulei vegetal care se produce in mod natural, este derivat din samburii fructului arborelui de argan.

Desi este originar din Maroc, uleiul de argan este acum utilizat in toata lumea pentru o varietate de aplicatii culinare, medicinale, si cosmetice, iar drept dovada, printre cele mai bune produse de la Nook pe beauty4ever.ro, se regaseste si uleiul de argan.

In urmatoarele randuri veti putea descoperi cateva dintre cele mai importante beneficii de care va puteti bucura, in cazul in care folositi uleiul de argan. Cititi pana la final, pentru ca aceste beneficii va vor surprinde.

  1. Contine substante nutritive esentiale

Uleiul de argan este alcatuit in principal din acizi grasi si o varietate de compusi fenolici. Majoritatea continutului de grasimi din uleiul de argan provine din acidul oleic si linoleic. Aproximativ 29–36% din continutul de acizi grasi din uleiul de argan provine din acidul linoleic sau omega-6, ceea ce il face o buna sursa a acestui nutrient esential.

Acidul oleic, desi nu este esential, constituie 43-49% din compozitia de acizi grasi din uleiul de argan si este de asemenea o grasime foarte sanatoasa. Gasit si in ulei de masline, acidul oleic este renumit pentru impactul sau pozitiv asupra sanatatii inimii.

In plus, uleiul de argan este o sursa bogata de vitamina E, care este necesara pentru piele, par si ochi sanatosi. Aceasta vitamina are si proprietati antioxidante puternice.

  1. Are proprietati antioxidante si antiinflamatoare

Diferitii compusi fenolici din uleiul de argan sunt probabil responsabili pentru majoritatea capacitatilor sale antioxidante si antiinflamatorii. Uleiul de argan este bogat in vitamina E, sau tocoferol, o vitamina solubila in grasimi, care serveste ca un puternic antioxidant pentru a reduce efectele daunatoare ale radicalilor liberi.

Alti compusi prezenti in uleiul de argan, cum ar fi CoQ10, melatonina si steroli vegetali, joaca de asemenea un rol in capacitatea sa antioxidanta. Un studiu recent a relevat o reducere semnificativa a markerilor inflamatori la soarecii alimentati cu ulei de argan inainte de expunerea la o toxina hepatica extrem de inflamatorie, comparativ cu grupul de control.

In plus, unele cercetari indica faptul ca uleiul de argan poate fi de asemenea aplicat direct pe pielea dvs. pentru a reduce inflamatia cauzata de leziuni sau infectii. Desi aceste rezultate sunt incurajatoare, este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege modul in care uleiul de argan poate fi utilizat medicamentos la om pentru a reduce inflamatia si stresul oxidativ.

  1. Poate stimula sanatatea inimii

Uleiul de argan este o sursa bogata de acid oleic, care este o grasime monoinsaturata, omega-9. Acidul oleic este de asemenea prezent in mai multe alte alimente, inclusiv avocado si uleiuri de masline, si este adesea creditat cu efecte de protectie a inimii.

Un mic studiu uman a aratat ca uleiul de argan era comparabil cu uleiul de masline, in capacitatea sa de a reduce riscul de boli de inima, prin impactul sau asupra nivelului de antioxidanti din sange.

Intr-un alt studiu uman mic, un aport mai mare de ulei de argan a fost asociat cu niveluri mai scazute de colesterol LDL „rau” si niveluri mai mari de sange de antioxidanti.

Intr-un studiu asupra riscului de boli de inima la 40 de persoane sanatoase, cei care au consumat 15 grame de ulei de argan zilnic timp de 30 de zile au experimentat o reducere de 16% si 20% a nivelului „rau” de LDL si, respectiv, a trigliceridelor.

Desi aceste rezultate sunt promitatoare, sunt necesare cercetari mai amanuntite pentru a intelege mai bine cum uleiul de argan poate sustine sanatatea inimii la om.

  1. Poate avea beneficii pentru diabet

Unele cercetari timpurii pe animale indica faptul ca uleiul de argan poate ajuta la prevenirea diabetului. Doua studii au dus la o reducere semnificativa atat a zaharului din sange in post, cat si a rezistentei la insulina la soarecii alimentati o dieta bogata in zahar alaturi de uleiul de argan.

Aceste studii au atribuit in mare parte aceste beneficii continutului de antioxidanti din ulei. Totusi, astfel de rezultate nu implica neaparat ca aceleasi efecte ar fi observate la om. Prin urmare, este necesara cercetarea umana.

  1. Poate avea efecte anticancer

Uleiul de argan poate incetini cresterea si reproducerea anumitor celule canceroase. Un studiu test-tub a aplicat compusi polifenolici din uleiul de argan pe celulele canceroase de prostata. Extractul a inhibat cresterea celulelor canceroase cu 50% comparativ cu grupul de control.

Intr-un alt studiu pe eprubeta, un amestec farmaceutic de ulei de argan si vitamina E a crescut rata decesului celulelor la probele de celule de cancer de san si de colon.

Desi aceasta cercetare preliminara este intriganta, sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca uleiul de argan ar putea fi utilizat pentru a trata cancerul la om.

Dupa cum se poate vedea asadar, uleiul de argan va poate oferi o serie importanta de beneficii, asa ca este firesc ca in momentul in care cautati cele mai bune produse de la Nook pe beauty4ever.ro, sa va indreptati atentia si spre ulei de argan.

0 Shares
You May Also Like