Raftul – materiale si moduri de utilizare

0 Shares
0
0
0

Un raft (pl. rafturi) reprezinta o suprafata plana, orizontala, folosita de obicei la interiorul unei case, apartament, magazin sau spatiu de depozitare, precum si in multe alte locuri pentru a sustine anumite obiecte de valoare ce sunt in acest mod expuse, stocate sau oferite spre vanzare.

Este ridicat deasupra podelei si este de obicei ancorat sau sustinut de suruburi, bracket-uri, etc. Suprafetele plane din lemn sau alt material ce sunt concepute sa fie atasate de un zid si montate, mai sunt numite si console tables si sunt similare cu rafturile individuale.

Un raft poate fi atasat unui zid sau altei suprafete verticale, poate fi suspendat de un tavan, poate constitui o parte dintr-o piesa de mobilier asa cum ar fi un dulap, o biblioteca, un centru de entertainment, etc.

De obicei, 2 pana la 6 rafturi constituie o unitate, fiecare raft fiind atasat perpendicular la verticala si pozitionat paralel fata de raftul urmator. Lungimea raftului este bazata pe limitarile de spatiu si greutatea pe care se doreste sa o sustina.

[adsenseyu1]

Distanta verticala dintre rafturi este bazata pe limitarile de spatiu ale unitatii instalate si pe inaltimea obiectelor depozitate. Rafturile ajustabile sau sistemele de rafturi ajustabile permit modificarea distantelor verticale.

Unitatea de rafturi poate fi fixata sau poate fi o forma a unui sistem de rafturi mobile. Intr-un magazin, spatiul frontal al unui raft (de sub obiectul depozitat) poate fi folosit pentru afisarea numelui, a numarului produsului, a preturilor sau alte informatii, dupa caz.

Rafturile sunt produse in general din materiale dure (puternice) ca de exemplu lemnul de bambus sau otelul, desi unele rafturi concepute sa sustina obiecte foarte usoare pot fi construite din sticla sau materiale plastice. Acestea pot fi construite chiar modificand usi vechi sau carti mai groase.

Proportiile pentru atasarea de zid.

O regula foarte buna de urmat atunci cand va pregatiti sa atasati (agatati) rafturile de un perete, este aceea ca raftul in sine nu ar trebui sa fie mai lat de 1.3 x lungimea bracket-ului si nici mai lat de 1.2 din inaltimea sa.

[adsenseyu1]

Bracket-urile pentru spatiere in cazul unui raft lung nu ar trebui sa fie mai multe de 4 pe latimea raftului – asta este valabil numai pentru materialele normale, folosite la interior, in case.

Lungimea si marimea suruburilor ce mentin raftul atasat de zid, difera. Aceasta depinde de materialul din care este construit raftul si de materialul zidului. Daca zidul este unul puternic din beton, acesta va sustine cu siguranta si cele mai mari rafturi. Altul este cazul in schimb, daca zidul este construit din materiale mai usoare asa cum ar fi lemnul sau osb-ul.

Pentru acest tip de ziduri, recomandam atasarea de rafturi mai usoare, altfel zidul se poate indoi sau chiar deteriora in timp, sub greutatea raftului. Pentru zidurile din beton, o regula de luat in seama pentru suruburi, este ca acestea nu ar trebui sa intre la interiorul zidului, pe o lungime mai mare de 1/10 din latimea raftului.

Cel mai bine, intrebati vanzatorul de la magazin, acesta va va da sfaturi lamuritoare despre toate aspectele de montare.

0 Shares
You May Also Like