Eletrocardiograma. 6 intrebari pentru sanatatea inimii tale

Eletrocardiograma. 6 intrebari pentru sanatatea inimii tale

0 Shares
0
0
0

Eletrocardiograma ofera informatii esentiale si de multe ori vitale in legarura cu activitatea eletrica a inimii. Un EKG este elementul de baza si de la care se porneste seria investigatiilor medicale pentru a indentifica anumite complicatii cardiace.

Cum se face un EKG?

Un EKG sau o electrocardiograma este o testare neinvaziva, nedureroasa si se realizeaza in cabinetul medical unde exista un aparat EKG. In cel mult 10 minute, rezultatele inregistrare in timpul de monitorizare a batailor inimii sunt afisate. Pe corpul pacientului examinat se aplica 12 eletrozi mici, atat pe maini, pe picioare si pe piept. Acesti electrozi inregistreaza si transmit catre apartul EKG impulsurile electrice ce apar la fiecare bataie a inimii.

Ce este eletrocardiograma?

In urma testarii la apartaul EKG rezulta eletrocardiograma, mai exact o reprezentare grafica a actrivitatii eletrice a inimii inregistrata prin intermediul eletrozilor. Cu ajutorul eletrocardiogramei se pot depista o serie de afectiuni cardiovasculare.

La ce se uita un cardiolog intr-un EKG?

Bataile inimii pe un grafic EKG arata in cat timp valul electric trece prin inima.

Masurand intervalele de timp de pe eletrocardiograma, medicul poate vedea daca deplasarea eletrica este prea inceata, normala, prea rapida sau neregulata. Si in acest caz sunt analizate 3 indicii.

Unda P.  Bataile normale ale inimii pe cardiograma va arata timpul in care valul eletric trece prin inima.

Complexul QRS. Acest al doilea indicator arata electricitatea care se deplaseaza prin ventriculele din dreapta si din stanga.

Unda T. Valul final reprezinta intoarcerea la o stare de repaus pentru ventriculi.

Cand este cazul sa faci un EKG?

Controlalele periodice la inima sunt recomandate, mai ales odata cu inaintarea in varsta. Exista o seri de simptome care ar trebui sa te trimita rapid in cabinetul medicului specialist, pentru a face o eletrocardiograma. Testarea EKG este importanta in special pentru cei care au anumite simptome, printre care: dureri in piept, respiratie scurta, batai neregulate ale inimii.

Eletrocardiograma este de asemenea necesara pentru cei care prezinta anumiti factori de risc: istoricul medical personal, dar si al familie,  tensiune arteriala, varsta inaintata, obezitate, diabet.

Ce probleme ale inimii sunt diagnosticate prin EKG?

Printre afectiunile cardiace care se pot diagnostica in urma unei eletrocardiograme se numara.

Aritmia, cum ar fi fibrilatia atriala. Aceasta este o anomalie a activitatii electrice a inimii.

Infarct miocardic. Se produce atunci cand o artera care pompeaza sange inimii devine obstructionata. Lipsit de sange si oxigen, muschiul cardiac se distruge.

Un atac de cord pe care l-ai suferit in trecut si de care poate nici nu stiai.

Alte afectiuni ale inimii pot fi diagnosticate de un cardiolog pe baza rezultatelor eletrocardiogramei.

Ce afectiuni ale inimii nu se pot vedea la EKG?

Insuficienta cardiaca. Deseori, aceasta este cauzata de alte afectiuni ale inimii si apare atunci cand functia de pompare a inimii nu este suficient de puternica pentru a conduce sangele bogat in oxigen, catre corp.

Boli cardiace valvulare. Acestea afecteaza modul in care functioneaza valvele inimii pentru a regla fluxul de sange in si in afara inimii.

 

0 Shares
You May Also Like