De ce ne cade parul?

0 Shares
0
0
0

Caderea parului poate afecta doar scalpul sau intregul corp. Poate fi rezultatul ereditatii, modificarilor hormonale, afectiunilor medicale sau medicamentelor. Oricine poate experimenta pierderea parului, dar aceasta problema este mai frecventa la barbati.

Calnicia se refera de obicei la pierderea excesiva a parului de pe scalp. Pierderea ereditara a parului cu varsta este cea mai frecventa cauza de chelie. Unii oameni prefera sa-si lase pierderea parului sa-si urmeze cursul netratat si dezvaluit.

Altii o pot acoperi cu coafuri, machiaj, palarii sau esarfe. Exista persoane care se afla in cautarea celui mai bun tratament impotriva caderii parului. Inainte de a continua tratamentul pentru caderea parului, discutati cu medicul despre cauza pierderii parului si optiunile de tratament.

Simptome

Caderea parului poate aparea in mai multe moduri diferite, in functie de ce provoaca acest lucru. Poate sa vina brusc sau treptat si sa afecteze doar scalpul sau intregul tau corp. Unele tipuri de caderea parului sunt temporare, iar altele sunt permanente.

La barbati, parul incepe de multe ori sa se retraga din frunte pe o linie care seamana cu litera M. Femeile pastreaza de obicei linia parului pe frunte, dar au o largire a partii din parul lor.

Unii oameni se confrunta cu netede pete de chelie, de dimensiuni mari. Acest tip de pierdere a parului afecteaza de obicei doar scalpul, dar uneori apare si in barba sau in sprancene. In unele cazuri, pielea poate sa provoace mancarime sau poate fi extrem de dureroasa inainte ca parul sa cada.

Un soc fizic sau emotional poate provoca slabirea parului. Caderea firelor de par poate aparea atunci cand va pieptanati sau spalati parul sau chiar si dupa trasul bland. Acest tip de pierdere a parului cauzeaza, de obicei, inrautatirea parului si nu si a patch-urilor chelate.

Unele conditii si tratamente medicale, cum ar fi chimioterapia pentru cancer, pot duce la pierderea parului pe tot corpul. Parul creste, de obicei, inapoi.

Patch-uri de scalp care se raspandesc peste scalp. Acesta este un semn de ringworm. Poate fi insotita de parul rupt, inrosirea, umflarea si, uneori, risipirea.

Cauze

Oamenii de obicei pierd aproximativ 100 de fire de par pe zi. De obicei, acest lucru nu cauzeaza subtierea parului scalpului, deoarece parul creste in acelasi timp. Caderea parului apare atunci cand acest ciclu de crestere si varsare a parului este intrerupt sau cand foliculul de par este distrus si inlocuit cu tesut cicatricial.

Caderea parului este in mod obisnuit legata de unul sau mai multi dintre urmatorii factori:

  • Istoria familiei (ereditate). Cea mai frecventa cauza a pierderii parului este o stare ereditara numita chelie de tip masculin sau chelie de sex feminin. Se intampla de obicei treptat, odata cu imbatranirea si in modelele previzibile – un punct de recedenta a parului si a unor chei la barbati si inrautatirea parului la femei.
  • Modificari hormonale si afectiuni medicale. O varietate de afectiuni pot provoca pierderea permanenta sau temporara a parului, inclusiv modificari hormonale datorate sarcinii, nasterii, menopauzei si problemelor tiroidiene. Conditiile medicale includ alopecia areata (al-o-PEE-she-uh ar-eA-tuh), care cauzeaza pierderea parului neplacuta, infectii ale scalpului, cum ar fi viermele si tulburarea de tradare a parului numita trichotilomania (trk-o-til- MAY-nee-uh).
  • Medicamente si suplimente. Caderea parului poate fi un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru cancer, artrita, depresie, probleme cardiace, guta si hipertensiune arteriala.
  • Radioterapia la nivelul capului. Parul nu poate sa creasca inapoi la fel ca inainte.
  • Un eveniment foarte stresant. Multi oameni experimenteaza o subtiere generala a parului la cateva luni dupa un soc fizic sau emotional. Acest tip de caderea parului este temporara.
  • Anumite coafuri si tratamente. Coafura excesiva sau coafuri care iti taie firul de par, cum ar fi pigtails sau cornrows, pot provoca un tip de pierdere a parului numita alopecie de tractiune. Tratamentele cu par termic si permanent pot provoca inflamatia foliculilor de par care conduc la pierderea parului. Daca apar cicatrizari, pierderea parului poate fi permanenta.

Remedierea problemei

Sunt disponibile tratamente eficiente pentru unele tipuri de caderea parului, iar aici putem sa amintim diferitele tipuri de medicamente care pot preveni caderea parului sau oprirea caderii parului. Se poate actiona in acest sens si prin utilizarea unor produse pentru tratarea parului, precum sampoane care actioneaza impotriva caderii parului.

0 Shares
You May Also Like