Ce rol are pompa si filtrul pentru piscina?

0 Shares
0
0
0

Termenul pompa piscine este folosit pentru a descrie intreaga unitate de pompare, care consta in motorul electric, un “rotor” si “difuzor” (care de fapt misca apa din piscina) si cosul de filtrare si carcasa in care se potriveste.

O pompa de piscina foloseste forta centrifuga pentru a impinge apa din piscina si se bazeaza in cea mai mare parte pe presiunea atmosferica pentru a deplasa apa de la piscina in jos pana la pompa pentru piscina. Pompele pentru piscine deasupra pamantului sunt alimentate cu gravitatie si trebuie instalate sub linia de apa a piscinei deasupra solului.

Deoarece pompa bazinului este situata sub nivelul apei din piscina, presiunea atmosferica impinge apa din conducta de la piscina catre pompa de inot la nivelul solului. Pompa de deasupra poate impinge apoi apa din piscina prin filtrul de la piscina si prin reabilitarea inapoi la piscina.

Majoritatea pompelor pentru piscine inground sunt instalate deasupra nivelului apei din piscina, in partea de sus a terasei sau in interiorul unui magazin de echipamente langa piscina. Inainte de a porni o pompa de piscina inundata, instalatiile de apa de la piscina pana la pompa trebuie pline cu apa. Aceasta se numeste “amorsarea” pompei pentru piscina.

Dupa cum s-a mentionat mai sus, pompele pentru piscine creeaza o aspiratie foarte mica pentru a extrage apa de la piscina pana la pompa. Odata ce conducta de la piscina pana la pompa de piscina inundata este umpluta cu apa, pompa de la piscina poate impinge apa prin filtrul de la piscina si apeleaza inapoi la piscina.

Pompa pentru pompare

Pompele pentru piscine sunt disponibile intr-o gama larga de dimensiuni si sunt masurate in cai putere (enumerate ca CP pe eticheta motorului pompei). Daca inlocuiti pompa pentru piscina si veti continua sa utilizati vechiul filtru de piscina, noua dvs. pompa de piscina trebuie sa aiba aceeasi dimensiune (cai putere) ca pompa de bazin veche.

Daca inlocuiti pompa de bazin veche cu o pompa de marime diferita, aceasta noua pompa poate sa nu aiba dimensiunea corecta pentru vechiul filtru de bazin. Acest lucru poate provoca probleme cu apa sau poate deteriora filtrul bazinului. Daca veti inlocui atat pompa bazinului dvs., cat si filtrul dvs. pentru piscina, consultati informatiile despre dimensiunea filtrului de rezerva de mai jos.

Filtre pentru piscine

Exista trei tipuri de baza de filtre de piscina pe piata astazi. Aceste trei filtre diferite de bazin sunt numite filtre de nisip, bazine de cartus sau filtre de piscine “element” si filtre de piscina DE. Fiecare tip de filtru de bazin este construit pentru a elimina murdaria si resturile fine din apa din piscina, dar fiecare realizeaza aceasta functie intr-un mod diferit.

Filtrele de nisip din bazin sunt alcatuite dintr-un rezervor, sunt umplute cu nisip cu o supapa deasupra si instalatii sanitare cu fante sau gauri in fundul rezervorului sub nisip. Apa murdara din piscina este conectata la supapa de deasupra filtrului, care imprastie apa peste suprafata nisipului din interiorul rezervorului de filtru.

Pe masura ce apa se deplaseaza prin nisip, toata murdaria din apa din piscina este lasata in urma si prinsa in nisip. Apa curata din partea inferioara a rezervorului este colectata de instalatiile sanitare cu canal si este introdusa in mijlocul patului de nisip si inapoi in afara pe supapa din partea superioara a filtrului pentru a reveni la bazin.

Filtrele de nisip nu au cea mai buna capacitate de filtrare, dar sunt cel mai putin costisitor tip de filtru pentru piscine si necesita foarte putina intretinere. Filtrele de acest gen vor prinde particule de resturi de dimensiuni mici de 12 “microni, care sunt adecvate pentru orice piscina in aer liber.

Singura intretinere obisnuita necesara pentru un filtru de piscina cu nisip este o curatare rapida o data pe saptamana sau pe doua. Daca se respecta acest lucru, atunci un asemenea filtru trebuie schimbat cu nisip proaspat la fiecare 2-3 ani.

Cartus sau filtre de piscine “element”consta dintr-un rezervor mare, cu un element de hartie plisat sau poliester in interiorul caruia se preia aproape intregul interior al rezervorului de jos in sus. Apa murdara din piscina intra in rezervor in exteriorul acestui element de filtrare, iar apa este trasa prin element. Mizeria si resturile sunt lasate in urma pe partea exterioara a elementului, iar apa curata este colectata in centrul elementului si impinsa inapoi la piscina. Filtrele din aceasta categorie necesita curatare periodica pentru a elimina resturile pierdute din elementul de filtrare si o data sau de doua ori in fiecare sezon de inot.

Elementul de filtrare va trebui sa fie inmuiat intr-o solutie de curatare a filtrului pentru a indeparta resturile si uleiurile incapatanate. Un filtru de cartus este curatat prin scoaterea varfului rezervorului de filtru al bazinului, iar elementul de filtrare este ridicat din rezervor.

Elementul de filtrare este pulverizat cu un furtun de gradina pentru a clati toate resturile libere care au fost colectate. In functie de modul in care este dimensionat un filtru de cartus si cat de murdara este piscina, este posibil ca elementul sa fie curatat o data pe luna, o data pe saptamana sau mai frecvent. Elementul de filtrare poate dura doar un an sau poate dura mai multi ani in functie de utilizare si de modul in care este curatat cu atentie. Filtrele bazinelor de cartus vor capta particule de resturi de dimensiuni de 8-10 microni.

Filtrele pentru piscine DE sunt similare cu filtrele de cartuse din constructii, cu exceptia unei pulberi fine numite Diatomaceous Earth, care acopera elementul filtrant din interiorul rezervorului de filtru al unui filtru de piscine DE. Aceasta pulbere de pamant de diatomee (denumita in mod obisnuit DE) este un coral macinat sau o alternativa sintetica cu aceeasi consistenta ca pulberea DE reala.

Elementul de filtrare din interiorul filtrului DE nu inlatura de fapt resturile de la sine. Invelisul de pulbere de DE pe partea exterioara a elementului este de fapt utilizat pentru a colecta reziduurile fine pe masura ce apa murdara din piscina trece. Un filtru de piscina DE capteaza reziduuri de dimensiuni de pana la 2-3 microni, rezultand o mai buna claritate a apei decat filtrele de nisip din piscina si filtrele pentru cartuse de cartuse pot furniza.

0 Shares
You May Also Like