Ce trebuie sa stii despre entorse?

Ce trebuie sa stii despre entorse?

0 Shares
0
0
0

Indiferent de sezon entorsele sunt micile neplaceri cu care te confrunti cel putin o data in viata.

Ce este entorsa? Diferita de luxatie, entorsa este o leziune a articulatiei cauazata de intinderea violenta a ligamentelor. Aceasta poate aparea la nivelul oricarei articulatii, atat in cazul membrelor superioare cat si in cazul memebrelor inferioare.

Luxatia reprezinta deplasarea unui os din articulatie si este mult mai dureroasa.

In cazul entorsei se produce un traumatism la nivelul tesuturilor moi aflate in jurul articulatiilor, al capsulei moi si al ligamentelor.

Datorita faptului ca epifizele oaselor din componenta articulatiei pierd temporar contactul de la nivelul suprafetei articulare, se produce traumatizarea elementelor care fixeaza articulatia, si astfel, entorsa se produce din cauza fortarii aparatului capsulo-ligamentar.

De obicei entorsa apare in urma unui traumatism sportiv, in urma unui accident casnic sau dezechilibru.

O miscare brusca, poate avea loc in cadrul unui antrenament sportiv sau a unei activitati atletice intense precum alergare sau saritura. Exista multe cazuri cand entorsa se produce in cadrul uor activitati normale, si este suficient un pas gresit pe un teren denivelat sau pe marginea unui trotuar.

Cele mai multe cazuri de entorsa se produc pe exteriorul gleznei.

O entorsa are ca si efect in primul rand durerea, invinetirea zonei si umflarea acesteia.

De obicei simptomele entorsei se pot identfica cu usurinta chiar daca variaza in functie de gravitatea si zona unde se produce.

Entorsa usoara sau de gradul 1 se produce atunci cand fibrele ligamentelor sunt supuse unui stres mecanic si nu mai fac fata in mod corespunzator. Este practic intinderea ligamentului si este o forma usoara.

Entorsa moderata sau entorsa de gradul 2 apare atunci cand fibrele ligamentelor se fisureaza in urma intinderii prea mari si prezinta doar o slabiciune in articulatie.

Durerea este moderata si articulatia se poate umfla si invineti.

Entorsa grava sau severa este entorsa de gradul 3 si este cea mai neplacuta.

Datorita faptului ca ligamentele se rup complet durerea este foarte severa. Zona este foarte umflata si invinetita. Desi nu exista niciun os rupt, senzatia este asemanatoare deoarece este imposibil sa folosesti membrul afectat din cauza durerii prea mari.

In cazul durerilor extreme se poate sa apara complicatii sau sa nu fie vorba de o entorsa ci de o fractura.

In acest caz este nevoie de un RMN pentru a se stabili cu exactitate provenienta durerii.

Exista cazuri cand este necesara chiar interventia chirurgicala pentru repararea ligamentului sau tendonului problematic.

Indiferent de forma sub care este prezenta, entorsa necesita odihna. Nu se pune niciun fel de greutate peste zona ranita pana la 48 de ore, eventual pungi cu gheata, care vor incetini procesul inflamator.

In primele 24 de ore se pot adminsitra analgezice pentru diminuarea durerii.

Se recomanda de asemenea bandajul elastic compresiv de 7 pana la 10 zile atunci cand entorsa nu este grava si nu necesita imobilizarea in aparat gipsat.

Pe tot parcursul reabilitarii se va mentine starea de discomfort iar recuperarea totala va dura de 3 la 8 saptamani.

In general perioada de recuperare depinde de la o persoana la alta iar in cazul entorsele foarte usoare sunt sufieciente doar cateva zile.

In cazul entorselor grave, daca sunt neglijate anumite leziune se poate ajunge la complicatii atunci cand evolutia este nefavorabila.

Unele dintre acestea este laxitatea ligamentara reziduala si instabilitatea cronica. Acestea, pot duce in timp la degradari articulare si pot provoca artroze.

Chiar daca este recomandata odihna, imobilizarea prelungita va intarazaia vindecarea entorsei si va duce la atrofie musculara si rigidizarea circulatiei. Pentru rezultate bune in vindecare, este necesar ca supunerea la efort sa fie facuta cuatentie, exercitiile fizice progresive iar cresterea miscarilor sa se faca gradual.

Atunci cand se aplica un pansament compresiv, acesta trebuie sa fie la recomandarea medicului ortoped, pentru ca in unele cazuri poate face mai mult rau decat bine.

Se pare ca entorsele afecteaza zilnic foarte multi oameni si unele sunt destul de severe.

Entorsele care se pot trata acasa au un grad mic de durere si discomfort insa daca nu sunt tratate corespunzator uneori au un carcater recidivant. In urma unei vindecari precare ligamentele care nu s-au vindecat cum trebuie vor fi predispuse la alte entorse care vor fi mai grave.

Medicul specalist este in masura sa raspunda intrebarilor legate de simptomele si evolutia afectiunii de aceea este indicat ca de fiecare data sa acorzi atentie indicatiilor primite.

0 Shares
You May Also Like