Ce este si ce beneficii are irigarea prin picurare?

Ce este si ce beneficii are irigarea prin picurare?

0 Shares
0
0
0

In ultimii ani, s-au inregistrat progrese tehnologice considerabile in irigare. Una dintre cele mai eficiente este irigarea prin picurare. Tehnologiile de irigare, pur si simplu, ofera apa plantelor, iar metodele de realizare a acestora pot varia foarte mult. Tehnicile de irigare pot varia de la tehnicile de irigare de suprafata, fie prin canale, fie prin inundarea completa a campului, la metoda mai precisa si controlata de irigare prin picurare. Alte exemple includ irigarea deasupra capului care, in consecinta, creeaza o multime de scurgere.

Ce este irigarea prin picurare?

Irigarea prin picurare este renumita pentru ca este o metoda foarte eficienta de udare a plantelor. Spre exemplu, sistemul de aspersoare medie are o eficienta de aproximativ 75-85%. Irigarea printr-o instalatie picurare, in contrast, are eficiente mai mari de 90%. De-a lungul timpului, aceasta diferenta in eficienta furnizarii apei va face o diferenta considerabila in productia de plante si in linia de jos a companiei.

In zonele unde aprovizionarea cu apa este redusa, irigarea prin picurare a devenit, fara indoiala, metoda preferata de irigare. Sistemele de irigare prin picurare sunt relativ ieftine si usor de instalat, usor de proiectat si ajuta la maximizarea sanatatii plantelor datorita nivelurilor reduse de umiditate pe campuri.

Aceasta forma de irigatie, uneori numita irigare scurta, aplica apa direct si incet spre sol. Eficienta tehnicii este asigurata de doi factori majori. Primul este ca apa este absorbita de sol pentru a avea acces la radacinile plantei, iar in al doilea rand, apa este furnizata numai acelor zone ale campului care au de fapt nevoie de apa, adica radacinile plantelor. Cele mai multe sisteme de irigare prin picurare sunt usor de proiectat, ceea ce minimizeaza erorile de proiectare si defectele de instalare.

Irigarea prin picurare poate fi viitorul

Italia este una dintre cele mai mari tari agrare din lume si are un procent mare de teren care a fost acordat pentru cultivarea graului, porumbului, orezului si fructelor etc. Italia a inceput sa puna in aplicare irigarea prin picurare in 2011. Adoptarea Italiei de irigare prin picurare este estimata pentru a salva tara de 4,3 miliarde Euro in urmatorii treizeci de ani! Conform Raportului Mondial de Dezvoltare a Apei (WWDR), pana in 2030, 47% din populatia lumii va trai probabil in “zone cu stres de apa mare”.

Daca este de crezut acest avertisment, este esential sa dezvoltam si sa implementam modalitati de utilizare mai buna si de conservare a resurselor de apa. Irigarea prin picurare poate fi solutia perfecta pentru agricultura in toate tarile lumii, in viitor.

Cum functioneaza?

De fapt, prin irigarea prin picurare se plaseaza mici emitatoare de picurare in imediata apropiere a sistemelor radiculare ale culturilor. Acest lucru ofera o eficienta mult imbunatatita si face sistemul mult mai controlabil in comparatie cu alte metode. Emitatorii elibereaza apa intr-o maniera lenta si constanta. Emitatorii sunt foarte mici si sunt conectati direct la sursa de apa prin furtunurile de alimentare. O alta configuratie este ca emitatorii sa fie incorporati in furtunul de alimentare in loc de randuri de emitatori independenti. Aceasta se numeste furtun de scurgere.

Beneficiile irigarii prin picurare

Avand in vedere configurarea tehnologiei, cel mai mare beneficiu pe care aceasta metoda il ofera producatorului este controlul. Avand in vedere cantitatea de control pe care o ofera, tehnica ofera beneficii economice mari, precum si reducerea deseurilor. Un sprinkler tip gazon va folosi intre 4 si 20 de litri de apa pe minut.

Un sistem standard de irigare prin picurare, pe de alta parte, masoara utilizarea apei in litri pe ora. Aceasta alimentare mai lenta a culturilor imbunatateste absorbtia radacinii si reduce pierderile de apa prin percolarea solului. Aceasta permite folosirea mai eficienta a apei si reducerea deseurilor prin evaporare, de exemplu.

Aplicarea directa a apei in sol impiedica, de asemenea, derivarea. Drift este fenomenul de apa suflata sau dispersata in alte parti ale locului in care apa nu este necesara, de exemplu, caile de acces, etc.

Un sistem de irigare bine intretinut si gestionat poate elimina, cu toate acestea, deseurile de apa prin scurgerile de suprafata. Sistemele de irigare prin picurare rareori au nevoie de sapaturi si rareori perturba integritatea peisajelor in timpul instalarii. Tuburile pot fi tesute pe intregul amplasament unde este necesara irigarea. Sistemele de irigare prin picurare pot fi de asemenea deplasate si nu sunt necesare, ceea ce este frumos.

Proiectul de irigare prin picurare asigura o productie maxima a culturilor si o utilizare sporita a ingrasamintelor. Aprovizionarea sa localizata cu apa are ca rezultat o reducere a cresterii buruienilor si, de asemenea restrictioneaza populatia potentialilor gazde. Sistemele de irigare prin picurare duce la o eroziune minima, daca este cazul, in conditiile in care nu exista o scurgere de suprafata.

Aceasta controleaza, de asemenea, poluarea potentiala a ingrasamintelor in apele subterane naturale si in apele de suprafata Utilizarea emitatoarelor, supapelor de comanda etc. permite utilizatorului sa asigure ajustarea rapida si controlul sofisticat al alimentarii cu apa a zonelor din amplasament. Cultivarea semintelor este mult imbunatatita si operatiile de prelucrare a solului sunt reduse.

0 Shares
You May Also Like