15 categorii de venituri pentru asociatii care sunt scutite de impozit

0 Shares
0
0
0

Suntem convinsi ca v-ati intrebat de nenumarate ori cum se infiinteaza o asociatie si care sunt avantajele pe care le are o asociatie fata de alte forme de organizare. Initial ar trebui sa va ganditi la obiectivele si motivele pe care le aveti pentru a deschide o asociatie.

Ar trebui sa va intrebati initial pentru ce doriti sa infiintati o asociatie, pentru bani sau pentru ca credeti in scopul pentru care va milita asociatia? Daca este pentru scop si pentru crezurile pe care le promovati atunci sunteti pe drumul cel bun si ati putea apela la un avocat pentru a va ajuta in pasii de infiintare asociatie.

Este normal ca pe parcurs sa fiti recompensati pentru eforturile pe care le depuneti, dar in momentul in care demarati actiunea de a infiinta o asociatie nu castigul ar trebui sa fie pe primul loc. Intr-o asociatie trebuie sa atrageti oameni care sa se inscrie si care sa contribuie si cum veti putea face asta daca nu credeti in scopul acestei asociatii si doar in valoarea financiara a acesteia?[adsenseyu1]

Pentru asociatii sunt venituri neimpozabile si de aceea oamenii se orienteaza spre organizatii non guvernamentale in loc sa deschida societati cu raspundere limitata. Daca problema este privita in detaliu, este cu mult mai complexa decat o vedem initial.

Atunci cand vorbim despre asociatii si fundatii sunt 15 categorii de venituri pentru care nu se percep taxe si care sunt scutite de impozit. Ceea ce depaseste aceste venituri va trece in mod evident in sfera economica si se va supune unui alt regim.

Un ONG este reprezentat de orice asociere libera intre persoane si poate avea forma de fundatie, asociatie sau federatie, conform cu legile in vigoare, dar doar in cazul in care veniturile asociatiei, federatiei sau fundatiei vor fi folosite in activitati cu interes nonpatrimonial, general sau comunitar.

Organizatiile sindicale, organizatiile nonprofit si organizatiile patronale vor fi scutite de la plata taxelor de impozit pe profit pentru anumite tipuri de venituri:
•    Cotizatiile lunare si taxele percepute la inscrierea membrilor
•    Contributiile in natura sau in bani ale membrilor sau ale persoanelor simpatizante
•    Taxele pentru inregistrare stabilite in concordanta cu legile in vigoare
•    Venituri obtinute din taxe, vize  sau din participarea la diverse concursuri si demonstratii
•    Bunurile si donatiile care sunt primite prin sponsorizare

[adsenseyu1]
•    Resursele care se obtin prin finantari nerambursabile sau prin fonduri publice
•    Veniturile care rezulta din cedarea de active corporale care se afla in proprietatea organizatiilor ONG-urilor, alte venituri decat cele care au fost sau sunt utilizate in activitati economice.
•    Venituri obtinute din publicitate si reclama, care sunt realizate de ONG-uri care au utilitate publica, conform legislatiei in ceea ce priveste organizarea si functionarea asociatiilor in domeniul culturii, al invatamantului, cercetarilor stiintifice, sanatatii sau sporturilor, precum si de camerele de industrie si comert, organizatiile patronale sau sindicale.
•    Sumele care vin din nerespectarea conditiilor in care s-a facut sponsorizarea cu mentiunea ca respectivele sume sa se utilizeze de catre asociatie in anul curent pentru a realiza obiectivele si scopul acestora, conform cu actul constitutiv sau cu statutul.

0 Shares
You May Also Like