Semnificatia vesmintelor preotesti

0 Shares
0
0
0

Vesmintele preotesti nu sunt o uniforma in sine, ele reprezinta de fapt mesajul si menirea spirituala a celor ce le poarta. Desi in cele mai multe cazuri acestea sunt purtate doar in cadrul bisericii sau la slujbele efectuate in afara ei, sunt clerici care le poarta (reverendele) si in timpul liber.

Totul tine de preferintele fiecaruia si de cum se simte fiecare mai bine. Ce este important aici e ca purtarea acestor vesminte emana un anumit grad de respect primit si oferit celor din jur.

In cadrul unei slujbe, vesmintele preotesti sunt obligatorii, iar fiecare slujitor al altarului are o alta vestimentatie: diaconul imbraca 3 vesminte: stihar, orar si manecute. Preotul imbraca 5 vesminte: stihar, epitrahil, brau, manecute si felon sau sfita si arhiereul poarta 7 vesminte: stihar, epitrahil, brau, manecute, omofor, sacos si mantie.

Destinatia vesmintelor bisericesti in functie de culoarea lor

In functie de culoarea aleasa, vesmintele bisericesti au o anumita semnificatie si sunt destinate anumitor sarbatori. Cele 6 culori folosite in general sunt: alb, rosu, verde, purpuriu, albastru si auriu. Recent au inceput sa se foloseasca si vesminte de culoare neagra.

Dupa cum se stie, albul reprezinta puritate si curatenie, iar vesmintele de aceasta culoare sunt imbracate de obicei la Praznicul Botezului Domnului, al Schimbarii la Fata si al Invierii Domnului.

Rosul inchis si purpuriul amintesc de Sangele lui Iisus Hristos varsat pe Cruce si de al martirilor si vesmintele in aceste culori sunt imbracate la sarbatorile sfintilor martiri si la Inaltarea Sfintei Cruci. Imbracata de Craciun, culoarea rosie ne reaminteste de Nasterea Domnului.

Verdele reprezinta culoarea vietii, Sfantului Duh si a lemnului Sfintei Cruci, iar vesmintele verzi sunt imbracate de obicei in cadrul sarbatorii Pogorarii Sfantului Duh si, in functie de zona, de Florii.

Vesmintele de culoare albastra sunt folosite predominant in cadrul slujbelor inchinate Maicii Domnului – Intampinarea Maicii Domnului sau Buna Vestire.

Auriul este o culoare imbracata predominant in vesmintele liturgice, reprezentand bogatia darurilor Sfantului Duh.

Negrul este culoarea folosita in general in cadrul slujbelor funebre, simbolizand tristetea, doliul. In Biserica Primara nu se foloseau vesminte negre, acestea fiind imbracate pentru prima data in cadrul inmormantarii Tarului Petru al II-lea, in 1821 si de aici a pornit obisnuirea purtarii lor si la inmormantari.

Vesmintele neliturgice

Vesmintele neliturgice ale preotilor sunt alcatuite din anteriu (sutana, reverenda) si rasa, care se incheie pe mijloc si are deschizaturi largi la maneci si se poarta peste reverenda.

Evolutia culorilor vesmintelor neliturgice a suferit anumite modificari in timp, de la culori inchise (negru bleumarin, maro inchis) la culori deschise (alb, crem, gri, galbui, bej, auriu pal, bleu).

Atat episcopii, preotii, diaconii si monahii, cat si seminaristii, fratii de manastire, ipdiaconii si citetii poarta reverende preotesti, iar singurul standard in alegerea culorii pentru acestea sunt traditiile zonei unde sunt folosite.

Crilovic este magazinul online ce ofera o gama variata de vesminte bisericesti (vesminte brodate, tesute, vesminte arhieresti, vesminte destinate sarbatorii Invierii Domnului, epitrahile) dar si alte elemente textile utile in desfasurarea activitatii liturgice (bedernite, acoperaminte pentru biserica, epitafuri, prapuri).

0 Shares
You May Also Like