Parintii nu ar trebui sa tina cont de moda cand vine vorba despre pantofii pentru copii

Parintii nu ar trebui sa tina cont de moda cand vine vorba despre pantofii pentru copii

0 Shares
0
0
0

Studiile arata ca purtarea incaltamintei necorespunzatoare isi pune amprenta asupra picioarelor copiilor si a posturii lor. Astfel, flip-flops-urile, balerinii sau adidasii decupati, nu numai ca nu ofera spatiu suficent pentru dezvoltarea piciorului, dar sunt si foarte nesiguri.

Parintii se simt presati de faptul ca trebuie sa cumpere incaltaminte moderna

Cercetarile au reliefat faptul ca 22% dintre parinti se simt presati de tendintele modei si cauta sa cumpere copiilor incaltaminte care tine cont de liniile acestea, uitand de siguranta, confort si rezistenta. Mai mult, 8% dintre fetite poarta regulat pantofi cu toc de cel putin 2 cm inca de la varsta de sase ani, ceea ce este total contraindicat.

Concluziile sunt ingrijoratoare cu atat mai mult cu cat picioarele copiilor sunt mai predispuse spre deteriorare decat picioarele adultilor. Parintii trebuie sa se asigure intotdeuna ca cei mici poarta incaltamintea potrivita atat in latime cat si in lungime, adecvata pentru varsta dar si pentru greutatea pe care trebuie sa o sustina.

Efetele incaltamintei nepotrivite

Purtarea marimii sau a tipului gresit de incaltaminte pe termen scurt provoaca vezicule, rosaturi, vanatai si basici, iar pe termen lung poate afecta dramatic dezvoltarea piciorului si poate duce la probleme musculo-scheletice grave in viitor.

Pediatrii avertizeaza parintii ca o multime de probleme ale picioarelor copiilor sunt agaravate de alegerea incaltamintei. Astfel, incaltamintea prea flexibila si moale, cu sprijin prea mic sau aproape inexistent, poate fi un catalizator al durerii sau al disconofortului la nivelul membrelor inferioare deoarece forteaza copilul sa mearga cu degetele stranse pentru a sustine pantoful. Acest lucru este valabil in cazul flip-flop-urilor, dar nu numai – orice pantof care nu este bine fixat pe picior poate crea in timp probleme de aliniere a degetelor.

Expertii in picioare spun ca problemele copiilor variaza de la arcade scazute, modele de mers in picioare defectuoase, pana la dureri si disfunctii cauzate de afectiuni cum ar fi Boala Severs. Tot ei sustin ca petrecerea unei perioade de timp descult este benefica pentru dezvoltarea picioarelor, la fel ca si pantofii care sa ofere suport si confort pe suprafetele dure.

Recomandarile medicilor

Se recomanda ca mersul copiilor mici sa fie exersat cat mai mult posibil descult intr-un mediu sigur si sanatos. Acest lucru ajuta la dezvoltarea fortei si stabilitatii musculare.

Insa, pe masura ce copiii cresc si incep sa iasa mai mult pe afara, avand contact cu suprafete dure, devine imperativ necesar ca ei sa poarte incaltamintea potrivita care sa protejeze piciorul de rani si, totodata, sa nu blocheze dezvolatrea si miscarile naturale. O astfel de incaltaminte este o pereche de pantofi Cristina – pe langa faptul ca au talpa dura si antiderapanta, ei se fixeaza bine pe picior si sunt extrem de flexibili si confortabili.

Asadar, parintii sunt sfatuiti sa caute intotdeauna o incaltaminte cu un grad de rigiditate rezonabil, o suprafata flexibila pentru degete, talpa antiderapanta si fara toc si un sistem de prindere sigur si usor de folosit cum ar fi cel cu bentite cu arici sau sireturi.

0 Shares
You May Also Like