De ce multi batrani prefera sa stea la azil?

De ce multi batrani prefera sa stea la azil?

0 Shares
0
0
0

Din ce in ce mai multi oameni batrani isi doresc ca ultima perioada a vietii sa o petreaca in azile de batrani, iar in urmatoarele randuri vom discuta despre acest subiect.

Exista de exemplu oameni batrani care sunt perfect sanatosi, si care aleg sa isi traiasca restul zilelor intr-un camin de batrani datorita faptului ca nu au pe nimeni alaturi. Acestia, pentru ca isi doresc sa scape de singuratate, pentru ca isi doresc o mancare calda in fiecare zi, pentru ca isi doresc sa socializeze si sa traiasca intr-un mediu placut si curat, aleg sa se cazeze la azil pentru tot restul vietii.

Exista insa si oameni batrani care sunt bolnavi. Batranetea poate fi o povara grea pentru cei bolnavi, mai ales daca nu au familia sau rudele aproape care sa le ofere medicamente, care sa le pregateasca mancare zi de zi, si care sa ii spele si chiar sa ii asiste la toaleta daca este cazul. Din pacate exista si asemenea situatii, iar cei aflati in aceste situatii, prefera sa mearga la azil decat sa traiasca acasa in singuratate, chinuiti.

Si pentru ca exista atat de multe afectiuni cu care se confrunta de regula cei batrani, vom prezenta cateva exemple in randurile care urmeaza. Iata asadar care sunt bolile care ii chinuie de regula pe oamenii batrani.

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) nu poate fi vindecata, dar poate fi tratata si poate mai importanta. Starea se caracterizeaza printr-o reducere a fluxului de aer in si din plamani, datorita inflamatiei in caile respiratorii, ingrosarea mucoasei plamanilor si o supraproductie de mucus in tuburile de aer.

Simptomele includ o tuse inrautatita, cronica si productiva, respiratie suieratoare si lipsa respiratiei. Principala cauza a BPOC este expunerea cronica la iritantii transportati in aer, cum ar fi fumul de tutun (fie ca fumator primar sau second-hand), contaminanti profesionali sau poluare industriala. Fumatul de tigara ramane cel mai important factor de risc.

Din fericire, cei care se confrunta cu o asemenea problema de sanatate, care chiar daca nu poate fi tratata, cel putin vor fi supravegheati in timp ce isi petrec restul zilelor la azil.

Osteoartrita

Osteoartrita este o boala degenerativa a articulatiilor si cea mai frecventa forma de artrita . Osteoartrita apare mai frecvent pe masura ce oamenii imbatranesc si este mai frecventa la femei. Sa fii obez sau sa fi avut o leziune articulara anterioara te face si mai susceptibil.

Caracterizata prin umflarea si durerea articulatiilor, osteoartrita nu poate fi inca vindecata, dar poate fi tratata cu medicamente anti-inflamatoare sau antiinflamatoare, precum si prin modificari ale stilului de viata, cum ar fi pierderea in greutate, exercitii fizice si fizioterapie.

Degenerare maculara legata de varsta (AMD)

Degenerarea maculara legata de varsta (AMD), o afectiune frecventa la adultii cu varsta peste 50 de ani, este cea mai frecventa cauza de orbire la persoanele in varsta. Pe masura ce macula ochiului se deterioreaza progresiv, la fel si capacitatea unei persoane de a vedea clar obiectele in centrul campului sau vizual, desi viziunea periferica este de obicei pastrata.

Varsta este un factor de risc, dar si fumatul, rasa (caucazienii sunt mai susceptibili decat afro-americanii) si istoricul familial. Desi rolul anumitor obiceiuri de viata nu este pe deplin inteles, cercetatorii considera ca limitarea consumului de tutun, exercitii fizice regulate, mentinerea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol sanatos si consumul unei diete anti-imbatranire bogate in legume si peste colorate vor ajuta la prevenirea AMD.

Oamenii care se confrunta cu o asemenea problema de sanatate, in mod evident au nevoie de cel putin o persoana care sa le fie alaturi, asa ca la azil vor fi tot timpul supravegheati de catre personal, si vor avea tot ceea ce le trebuie pentru a duce o viata normala.

Pierderea auzului

Pierderea auzului este frecventa odata cu inaintarea varstei, datorita deteriorarii firelor de par minuscule din ureche, care ajuta la procesarea sunetului. Poate insemna, de asemenea, schimbari simple in auz, cum ar fi dificultati in urma unei conversatii intr-o zona zgomotoasa, avand probleme in a distinge anumite consoane (in special la vocile cu inaltime mai mare), anumite sunete par mai puternice decat de obicei si vocile par inmuiate.

Mai multi factori, in plus fata de varsta, cum ar fi expunerea cronica la zgomote puternice, fumatul si genetica, pot afecta cat de bine auzi pe masura ce imbatranesti. Aproximativ jumatate din totalul persoanelor cu varsta peste 70 de ani are un anumit grad de pierdere auditiva legata de varsta.

Chiar si cei care se confrunta cu pierderea auzului, pot duce insa acum o viata lipsita de griji intr-un azil de batrani, acolo unde vor fi tratati la fel ca restul batranilor, fie ei bolnavi sau sanatosi tun.

0 Shares
You May Also Like