De cand se bea cafea in Europa?

0 Shares
0
0
0

In prezent avem posibilitatea de a savura diferite tipuri de cafea, incepand de la cafea espresso si pana la cappucino, cafea naturala, etc., in functie de preferinte.

Cafeaua este probabil cea mai populara bautura din lume, si trebuie sa precizam ca se consuma in Europa de foarte mult timp. In urmatoarele randuri vom discutam ia multe detalii despre acest aspect. Daca doriti sa vizitati un magazin complet si complex despre cafea vizitati Espresso Café.

VENETIA

Europenii au primit primul gust de cafea in 1615, cand comerciantii venetieni care se familiarizasera cu bautura de la Istanbul au transportat-o ​​cu ei inapoi la Venetia. La inceput, bautura a fost vanduta pe strada de catre vanzatorii de limonada, dar in 1645 prima cafenea a fost deschisa in Italia. In curand au aparut cafenele in toata tara si, ca si in multe alte tari, au devenit o platforma pentru oameni din toate categoriile de viata, in special artisti si studenti, sa se intalneasca si sa vorbeasca.

Calatorii care au descoperit cafea in timp ce stau la Istanbul au inaltat gustul bauturii in scrisoarea pe care au trimis-o acasa la Marsilia. In 1644, primele boabe de cafea, impreuna cu aparatul folosit pentru pregatirea si servirea cafelei, au fost aduse la Marsilia de catre Monsieur de la Roque, ambasadorul francez.

MARSEILLES

In 1660, comerciantii din marsilia, care au crescut pentru a iubi bautura pe care au gustat-o prima data la istanbul, au inceput sa importe cafea in oras, ducand astfel apetitul crescand al marseillesului pentru cafea. Prima cafenea a fost deschisa la Marsilia in 1671. Initial, cafenele au fost oferite comerciantilor si calatorilor, dar in curand au devenit populare cu oameni din toate categoriile sociale.

PARIS

Cafeaua a fost introdusa in Paris in anul 1669 de Hossohbet Nüktedan Süleyman Ağa, trimis de Sultan Mehmet IV ca ambasador la curtea regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei. Printre posesiunile ambasadorului otoman s-au numarat mai multi saci de cafea, pe care le-a descris francezilor ca o “bautura magica”.

Süleyman Ağa a devenit rapid draga societatii inalte pariziene. Aristocratia pariziana a vazut-o ca o mare onoare sa fie invitata sa impartaseasca o ceasca de cafea turceasca cu Süleyman Aga, care si-a surprins oaspetii cu intelepciunea si conversatia lui placuta.

Prima cafenea reala din Paris, Café de Procope, a fost deschisa in 1686. In curand a devenit locatia favorita a literaturii, un loc frecventat de poeti, dramaturgi, actori si muzicieni renumiti. Multe figuri celebre, cum ar fi Rousseau, Diderot si Voltaire, au devenit indragostiti de cafea la Café de Procope. Urmand tendinta stabilita de Café de Procope, cafenelele s-au deschis pe aproape fiecare strada din oras.

VIENA

1683 a marcat sfarsitul celui de-al doilea asediu de la Viena. Pe masura ce turcii s-au retras, ei si-au lasat in urma rezervarile suplimentare. Bunurile abandonate au inclus un numar mare de corturi, animale, cereale si aproximativ 500 de saci de cafea. Vienezii nu aveau idee ce sa faca din continutul misterios al sacilor. Un capitan vienez a sustinut ca boabele de cafea au fost alimentate de camile si au hotarat sa duca sacii in Dunare.

Stirile despre sacii misteriosi au ajuns la un domn numit Kolschitzky care a trait multi ani printre turci si a servit ca spion pentru austrieci in timpul asediului. El a cerut saculete de cafea, cu care era foarte familiar, ca o plata pentru serviciile de spionaj cu succes in timpul asediului.

Kolschitzky le-a servit vienezilor mici cafelute turceasti plecand de la usa la usa, apoi intr-un cort mare pe care l-a deschis publicului. Curand, el i-a invatat pe vienezi cum sa se pregateasca si sa se bucure de bautura. Astfel, Viena a luat cunostinta de cafea.

LONDRA

Anglia a cunoscut prima data cafeaua in 1637 cand un turc a introdus bautura la Oxford. A devenit rapid popular printre studentii si profesorii care au infiintat “Oxford Coffee Club”.

Prima cafenea din Oxford a fost deschisa in 1650 si a fost numita “Ingerul”. In 1652, un grec numit Pasqua Rosée a deschis prima cafenea din Londra. Pana in 1660, cafenelele din Londra devenisera parte integranta a culturii sale sociale. Publicul larg a numit cafenelele “Penny Universities”, deoarece au fost patronate de scriitori, artisti, poeti, avocati, politicieni si filosofi. Cafenelele din Londra au oferit clientilor mult mai mult decat o cana de cafea fierbinte: taxa de intrare a unui penny le-a permis acestora sa beneficieze de conversatia intelectuala care i-a inconjurat.

OLANDA

Istoria cafelei din Olanda este semnificativ diferita de cea a altor tari, deoarece de mai multi ani olandezii erau mai preocupati de cafea ca marfuri comerciale decat de bauturi.

Cafeaua a ajuns prima data in tara prin Yemen in secolul al XVII-lea. Olandezii au inceput sa cultive cafeaua in coloniile sale. In 1699, boabele de cafea au fost plantate pe insula Java, punand astfel la baza plantatiile de cafea din Indonezia. In 1711, primele boabe de cafea javaneze au fost vandute pe piata deschisa din Amsterdam.

Primele cafenele din Olanda au fost deschise in anii 1660. Cu stilul lor unic, cu un decor bogat, o atmosfera calda si gradini luxuriante, au iesit din cafenelele din alte tari. Situate in principal in cartierele financiare ale oraselor olandeze, au devenit cunoscute ca locuri in care comerciantii si finantatorii au organizat intalniri de afaceri.

In anii 1680, olandezii au introdus cafea in Scandinavia, regiunea care are astazi cel mai mare consum de cafea pe cap de locuitor din lume.

GERMANIA

Cafeaua a fost introdusa in Germania in 1675. Primele cofetarii au fost deschise in 1679-1680 in Hamburg, Bremen si Hanovra. La inceput, cafeaua a fost considerata o bautura a nobilimii. Clasele de mijloc si de jos au avut parte de cafea pana la inceputul secolului al XVIII-lea, si nu mai mult mai tarziu a ajuns sa fie pregatita si consumata acasa. Deoarece cafenelele erau domeniul barbatilor, femeile din clasa de mijloc si-au infiintat propriile “cluburi de cafea”.

0 Shares
You May Also Like