Cum se stabileste valoarea politei RCA?

0 Shares
0
0
0

Statul roman este cel care stabileste valoarea minima a politei RCA, insa trebuie mentionat faptul ca mai sunt si alte criterii care pot influenta pretul unei polite de asigurare rca.

Criteriile dupa care variaza pretul unei polite auto obligatorii sunt:

  • tipul de persoana (fizica sau juridica) este un detaliu care influenteaza pretul politei rca;
  • tipul de autovehicul (autoturism, autovehicul de transport, tractoare rutiere, autoutilitare, remorci, semiremorci) este de-asemenea un alt factor care influenteaza pretul politei rca;
  • capacitate cilindrica a masinii (ex: pana in 1200 cmc, peste 2000 cmc) este un alt detaliu important care conteaza in vederea stabilirii pretului rca.
  • marca si modelul autoturismului au o importanta deosebita in ceea ce priveste stabilirea pretului unei polite de asigurare auto;
  • data obtinerii permisului influenteaza pretul politei, iar cu cat permisul a fost obtinut mai recent, cu atat pretul politei va fi mai mare;
  • scopul in care este folosita masina, mediul de provenienta (rural sau urban), influenteaza pretul politei de asigurare.

De mentionat este faptul ca un calculator rca 2019 va tine cont de toate detaliile mai sus amintite, pentru a va oferi cel mai bun pret pentru asigurarea rca.

Un alt factor care influenteaza de-asemenea foarte mult pretul unui RCA este sistemul bonus-malus. Acest sistem este aplicat incepand cu data de 1 ianuarie 2010 si functioneaza astfel: in cazul in care un sofer a cauzat daune aferente asigurarii RCA va plati mai multi pentru prima de asigurare, in timp ce in cazul in care acesta nu a cauzat accidente va beneficia de reducere pentru plata politei de asigurare.

Sistemul cuprinde14 clase de bonus care sunt numerotate de la B0 la B14 si 8 clase de malus, care sunt numerotate de la M1 la M8. Sistemul se raporteaza la anul trecut datei emiterii politei.

Se porneste de la B0, ceea ce inseamna ca in acest caz nu se aplica nicio penalizare, dar nu se aplica nici o reducere. De regula, B0 este alocat atunci cand un sofer inmatriculeaza o masina noua, insa soferii pot sa se incadreze in aceasta clasa si dupa ce avanseaza de la clasa malus.

Soferii care nu au fost cuminti in trafic si care au produs accidente de circulatie, nu pot sa scape de clasa malus nici macar daca isi vand masina, in ciuda faptului ca fiecare masina va avea clasa ei distincta de bonus-malus.

Acestora li se pastreaza clasa de bonus-malus si li se recunoaste si li se aplica la cumpararea unei o masini noi. Atunci cand masina este vanduta, noul proprietare va avea clasa B0, ceea ce inseamna ca nu va fi afectat de clasa de care apartinea vechiul proprietar.

Sistemul bonus malus se aplica si pentru persoanele juridice, dupa cum s-a stabilit de catre CSA la data de 1 ianuarie 2012.

Pentru a afla pretului celei mai mici polite de asigurare RCA se poate apela la serviciile unui broker de asigurare sau se poate folosi un comparator rca online.

In momentul in care intentionati sa aflati informatii despre pretul unei polite rca, trebuie sa stiti ca aveti nevoie de informatii precum marca si modelul masinii, anul fabricatiei, tipul caroseriei si tipul carburantului, este necesar de-asemenea sa cunoasteti datele personale (cnp, serie si numar de buletin, adresa).

Toti acesti factori sunt importanti pentru a putea folosi un calculator rca online.

Unde inchei polita RCA?

Atunci cand vine vorba despre incheierea unei polite rca, aceasta poate fi incheiata online, acasa stand in sufragerie cu laptopul sau telefonul mobil la indemana. Sunt necesare datele masinii si datele personale pentru completarea formularului, iar astfel se poate incheia chiar din confortul locuintei o astfel de polita de asigurare.

In cazul in care din diferite motive nu va surade ideea de a incheia polita de asigurare a masinii acasa, puteti trece pragul unui broker de asigurari, sau puteti incheia polita la sediul unei firme de asigurari.

De preferat ar fi insa ca polita sa fie incheiata fie online, fie la un broker de asigurari, pentru ca aveti la dispozitie astfel sansa de a verifica mai multe oferte, in vederea alegerii firmei de asigrurari.

Este important sa nu alegeti cea mai scumpa optiune, pentru ca nu dvs. veti beneficia de polita de asigurare in cazul in care comiteti un accident de circulatie.

0 Shares
You May Also Like