Cum este definita si masurata izolatia fonica?

Cum este definita si masurata izolatia fonica?

0 Shares
0
0
0

Cantitatea de izolare fonica necesara intre camere in standardele cladirii, liniile directoare si sistemele de rating este definita intr-unul din doua moduri – fie prin clasa minima de transmisie sonora (STC) a unui perete cu inaltime maxima, fie prin clasa de izolare fonica minima (NIC) a intregii incinte de arhitectura, dupa constructie. Clasa de atenuare a plafonului (CAC) nu este recomandata, deoarece este asociata cu o abordare de proiectare inacceptabila.

Clasa de transmisie a sunetului (STC):

STC este o evaluare masurata in laborator a performantei de izolare fonica a unui ansamblu de perete. Un rating STC poate fi folosit si pentru usi, ferestre si ansambluri de podea / tavan. Valorile mai mari indica niveluri mai mari de izolare fonica intre camere. Pentru a determina STC-ul adecvat al unui perete, luati in considerare utilizarea fiecarei camere, sensibilitatea ocupantului la zgomot si cantitatea de zgomot generata.

Standardele de constructie, liniile directoare si sistemele de rating necesita, de obicei, evaluari STC de 40, 45 sau 50. Unele conditii mai critice necesita valori peste 50.

Clasa de izolare a zgomotului (NIC):

NIC este o masurare in camp a performantei totale de izolare fonica intre doua camere dupa terminarea constructiei. Valorile mai mari indica niveluri mai mari de izolare fonica intre camere. NIC contabilizeaza toate caile sonore prin pereti, usi, ferestre si penetrari.

NIC este utilizat in unele standarde de constructii, orientari si sisteme de rating in loc de STC, deoarece NIC considera toate caile de sunet si reprezinta mai bine ceea ce oamenii vor experimenta in spatiu. Valorile NIC de 35, 40 sau 45 sunt tipice in aplicatiile normale. Evaluarile NIC sunt determinate conform standardului ASTM E336.

Clasa de atenuare a plafonului (CAC):

CAC indica capacitatea unui plafon acustic suspendat de a bloca sunetul care circula printr-o plina atunci cand peretele nu se intinde pe inaltimea completa. Valorile CAC ridicate indica niveluri mai mari de izolare fonica intre camere. Plafoanele acustice suspendate au de obicei rating CAC intre 20 si 35.

Unele pot atinge CAC 40 sau putin mai ridicate. Cand sunt instalate corpuri de iluminat si grile de alimentare si retur de aer, ratingul CAC al sistemului de tavan scade cu zece puncte. CAC nu este utilizat in majoritatea standardelor, liniilor directoare si sistemelor de rating, deoarece plafoanele acustice suspendate singure nu sunt capabile sa asigure un nivel acceptabil de izolare fonica intre camere. Evaluarile CAC sunt determinate in conformitate cu standardele ASTM E1414 si ASTM E413.

Intelegerea realitatii izolarii fonice din interiorul cladirilor si modul de blocare a sunetului intre camere

Izolarea fonica intre camerele de la acelasi etaj se refera in cea mai mare parte la pereti si usi. In trecut, unele amenajari interioare aveau pereti care se opreau la inaltimea unui tavan suspendat, lasand deschiderea plinului de deasupra tavanului.

Designerii nu si-au dat seama ca o izolatie fonica dintre camere nu va fi decat la fel de buna ca cea mai slaba veriga, tavanul acustic. Nu si-au dat seama ca izolarea fonica a tavanului (adica un CAC 20-35) ar trebui sa fie aceeasi cu izolarea fonica a peretelui (adica un STC 40, 45 sau 50). De fapt, sistemul de tavane realizeaza de obicei cu 10-20 de puncte sub performantele peretelui.

Desi aceasta practica nu mai este permisa de majoritatea standardelor, ghidurilor si sistemelor de evaluare a cladirilor, plenele deschise pot fi gasite in unele cladiri existente si noi.

Oprirea peretilor la inaltimea unui tavan suspendat si bazarea numai pe tavanul acustic pentru a asigura o izolatie fonica adecvata este o practica de proiectare riscanta si neadministrata.

Aceasta abordare a designului persista, deoarece unii producatori de tavane sustin in continuare ca singure plafoanele acustice sunt adecvate pentru blocarea zgomotului sau a sunetului dintre camere.

Pe masura ce navigati pe optiunile panoului de tavan disponibile, puteti observa produse pe piata care pretind ca absorb si blocheaza zgomotul. Realitatea este ca plafoanele acustice modulare de la sine nu au masa necesara pentru a bloca suficient zgomot.

In plus, atunci cand placile sau panourile de reducere a sunetului sunt plasate intr-o retea de suspensie standard, impreuna cu alte componente ale sistemului de constructii, cum ar fi difuzorul de furnizare-aer (stanga) corpuri de lumina (centru) si grila de retur aer (dreapta), flancareaa substantiala, caile sau scurgerile de zgomot sunt create.

Rockfon a folosit o camera acustica de inalta definitie legata de o sonda de intensitate a sunetului pentru a ajuta designerii sa vada efectiv scurgerea zgomotului prin sistemul de tavan. Aceste cai de zgomot degradeaza in mod substantial performanta acustica a tavanului. De fapt, aceste scurgeri pot reduce zgomotul perceput sau blocarea sunetului in jumatate, ceea ce face ca discursul din spatiile alaturate sa fie inteligibil.

Incercand sa abordeze atat blocarea sunetului, cat si absorbtia sunetului, acele panouri cu scop dublu de pe piata compromit de fapt ambele. Proiectantii sacrifica gresit Coeficientul de reducere a zgomotului (NRC) pentru clasa de atenuare a plafonului (CAC), iar izolarea fonica a plafonului sau blocarea nu este pur si simplu suficient de buna.

0 Shares
You May Also Like