Certificate ISO de risc si siguranta

Certificate ISO de risc si siguranta

0 Shares
0
0
0

Certificat ISO 27001: Acest standard se refera la sistemele de management al securitatii informatiilor. Detinerea acestui certificat asigura ca nu se va comite nicio neglijenta in ceea ce priveste securitatea si ca sunt indeplinite toate cerintele legale derivate din manipularea informatiilor.

Certificat ISO 22301: este garantat ca sistemul de management al continuitatii afacerii este implementat corect. Prin adoptarea acestui standard ISO, se garanteaza ca societatea a identificat posibilele amenintari la care este expusa si cum sa-si consolideze propria capacitate.

In acest fel, probabilitatea ca integritatea afacerii sa fie compromisa este redusa si, in cazul in care este afectata, ca stie cum sa reactioneze in mod corespunzator si minimizeaza daunele care pot aparea. Acesta este unul dintre certificatele de masurare a calitatii ISO care au crescut cel mai mult in ultimii ani din cauza recentei crize economice.

Certificat ISO 39001: se refera la masurile care trebuie stabilite pentru a avea siguranta necesara pentru traficul rutier. Certificarea ISO 39001 arata eforturile depuse de companie si interesul pe care il prezinta pentru reducerea mortalitatii rutiere si pentru cresterea sigurantei rutiere in cadrul companiei.

Certificat ISO 45001 (OHSAS 18001): standardul OHSAS 18001 este in curs de actualizare, astfel incat ISO 45001 va intra in curand in vigoare. Aceasta este una dintre cele mai renumite certificari in randul companiilor, deoarece certifica conformitatea cu standardele sistemului de management al sanatatii si securitatii ocupationale. Compania garanteaza cu acest certificat ca securitatea si sanatatea lucratorilor sai la locul de munca este supravegheata si nu este lasata la voia intamplarii. Vezi aici mai multe detalii despre certificare iso 9001.

Alte certificate de calitate ISO: Sisteme de management integrat

Atunci cand o companie lanseaza certificarea in diferite standarde ISO, ne confruntam cu un model de sisteme de management integrat. Exista anumite standarde ISO care sunt pe deplin compatibile intre ele si certificarea integrata poate fi realizata intr-un singur proces.

Cu aceasta, ceea ce se realizeaza este o economie semnificativa a costurilor si, mai presus de toate, in timp pentru a obtine diferitele certificate ISO. De exemplu, certificatul ISO 14001 poate fi obtinut impreuna cu certificatele ISO 9001 si OHSAS 18001 cu integrarea celor trei sisteme.

Ce companii sunt certificate ISO?

Uneori, termenul de certificari ISO este inteles in mod confuz, acest lucru se datoreaza numelui entitatii care promulga standardele care trebuie indeplinite, Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO). Neintelegerea vine din convingerea ca acest organism este cel care emite certificate ISO, dar nu este, pur si simplu determina standardele fiecarui standard. Eliberarea certificatelor pentru masurarea calitatii ISO corespunde altor organisme de certificare externe organizatiei ISO.

Cum se obtine cerificarea iso?

Pentru a obtine certificari ISO, operatiunea este foarte simpla. Compania interesata angajeaza serviciile unei consultante care va pregati tot ce este necesar pentru a putea accesa certificatul ISO. Este vorba despre studierea nevoilor companiei, a modelului sau de afaceri, a ramurii de activitate, a procesului de productie si a altor aspecte legate de activitatea productiva.

Cum functioneaza ISO?

Specificatiile tehnice pot fi produse atunci cand „subiectul in cauza este inca in curs de dezvoltare sau in cazul in care din orice alt motiv exista posibilitatea viitoare, dar nu imediata, a unui acord de publicare a unui standard international”. O specificatie disponibila publicului este de obicei „o specificatie intermediara, publicata inainte de dezvoltarea unui standard international complet sau, in IEC, poate fi o publicatie cu „sigla dubla” publicata in colaborare cu o organizatie externa”. [26] Prin conventie, ambele tipuri de specificatii sunt denumite intr-un mod similar cu rapoartele tehnice ale organizatiei.

De exemplu:

  • ISO/TS 16952-1:2006 Documentatie tehnica a produsului – Sistem de desemnare de referinta – Partea 1: Reguli generale de aplicare
  • ISO/PAS 11154:2006 Vehicule rutiere – Suporturi de incarcare pe acoperis

ISO emite uneori si „corrigenda tehnica” (unde „corrigenda” este pluralul de rectificare ). Acestea sunt modificari aduse standardelor existente din cauza unor defecte tehnice minore, imbunatatiri de utilizare sau extensii cu aplicabilitate limitata. In general, acestea sunt emise cu asteptarea ca standardul afectat sa fie actualizat sau retras la urmatoarea sa revizuire programata. [26]

Acestea sunt meta-standarde care acopera „aspecte legate de standardizarea internationala”. Acestea sunt denumite folosind formatul.

De exemplu:

  • Ghidul ISO/IEC 2:2004 Standardizare si activitati conexe – Vocabular general
  • Ghidul ISO/IEC 65:1996 Cerinte generale pentru organismele care opereaza certificarea produselor (incepand cu revizuirea si republicata ca ISO/IEC 17065:2012 Evaluarea conformitatii – Cerinte pentru organismele care certifica produse, procese si servicii).

Documentele ISO au restrictii stricte privind drepturile de autor si taxe ISO pentru majoritatea copiilor. Incepand cu 2020 , costul tipic al unei copii a unui standard ISO este de aproximativ 120 USD sau mai mult (iar copiile electronice au de obicei o licenta pentru un singur utilizator, deci nu pot fi partajate intre grupuri de persoane).  Unele standarde ale ISO si ale reprezentantului sau oficial din SUA (si, prin intermediul Comitetului national al SUA, ale Comisiei Electrotehnice Internationale ) sunt puse la dispozitie gratuit.

0 Shares
You May Also Like