Aronia, deliciul zilelor de vara

0 Shares
0
0
0

Daca v-a fost vreodata super pofta de fructe proaspete si nu stiati ce sa puneti pe masa in serile de vara tarzie, cred ca tocmai ati gasit o varianta: fructele de aronia.

Aronia este un fruct de padure numit de asemenea si chokeberries, iar atunci cand este copt este amarui, dar dupa ce se pun boabele la rece, acesta devine mai dulce. La fel cum se intampla si in cazul curmalelor, spre exemplu.

Multi cultivatori folosesc boabele de aronia charlottenburg pentru sucuri, pentru prajituri sau pentru jeleuri si dulceturi. Trebuie sa va alegeti formula cea mai potrivita pentru dumneavoastra. Iar in cazul in care utilizarea fructelor de padure nu este importanta pentru dvs., va veti bucura de un arbust ornamental minunat in curte.

De unde provine acest fruct

Aronia melanocarpa (Aronia melanocarpa) este originara din America de Nord si poate fi plantata in zonele agricole cu rezistenta medie. Planta aronia a fost introdusa in Rusia si Europa de Est la inceputul anilor 1900, cand au castigat mult in popularitate.

In prezent, in Europa exista mii de hectare de aronia. In Statele Unite ale Americii, aronia este crescuta in special pentru valoarea sa nutritionala.

Daca doriti sa o cultivati, alegeti o locatie insorita pentru arborele dvs. de aronia. In timp ce o locatie partial umbroasa va functiona si ea, va veti bucura totusi de un randament mai mare de fructe de padure daca aveti soare mai mult.

Acest tufis nu este inclinat spre sol. Puteti sa va plantati  arbustul de aronia in cele mai felurite conditii ale solului, de la sol umed si bogat pana la sol uscat si nisipos. Desi nu este pretentios, substantele nutritive ii vor spori sanatatea, asa ca adaugati niste compost in sol, pe masura ce plantati acest tufis.

O planta rezistenta

Tufisul de aronia poate rezista iernilor umede si verilor uscate. Insa, pentru primii ani, incercati sa pastrati umiditatea consistenta. Udati o data sau de doua ori pe saptamana pentru a furniza plantei aproximativ un centimetru de apa pe saptamana. Odata ce planta este matura, va necesita mai putina apa si va fi mai adaptabila la orice tip de umiditate pe care o ofera Mama Natura.

Incercati sa mai tundeti planta in perioada in care nu face fructe, pentru a lasa ramurile noi sa se dezvolte. Aronia se recolteaza tarziu in toamna cand capata gust si se coace.

Puteti sa asteptati chiar pana dupa primul inghet pentru a o culege. Pot sta la frigider si un an si sunt ideale pentru sucuri si smoothie-uri. Referitor la bolile plantei, acesta nu e predispusa la ele, atat timp cat o udam, totul va fi in regula.

0 Shares
You May Also Like