Alegerea avocatului in vederea recuperarii daunelor de la asiguratori

Alegerea avocatului in vederea recuperarii daunelor de la asiguratori

0 Shares
0
0
0

Cu siguranta toata lumea stie ca masina este o necesitate, dat fiind faptul ca ne folosim de ea pentru a face naveta la servici, sau folosim masina cand mergem la cumparaturi, sau oriunde altundeva avem nevoie sa ne deplasam.

Din pacate insa, in zilele noastre exista atat de multi teribilisti care se urca la volan, asa ca este posibil ca intr-o buna zi sa fiti implicati intr-un accident de circulatie, din cauza unui astfel de sofer teribilist. Dat fiind faptul ca veti fi nevinovat de producerea accidentului, veti beneficia in urma incheierii unei constatari amiabile, de polita de asigurare a soferului vinovat, astfel ca vi se va plati o despagubire, in asa fel incat sa va reparati masina.

In cazul in care insa firma de asigurari la care are polita incheiata soferul vinovat de producerea accidentului, va ofera o suma de bani pentru a va repara masina, insa suma nu acopera intreaga reparatie, puteti contacta un avocat care se ocupa de cazuri de recuperari daune asigurari
. Iata care sunt detaliile de care trebuie sa tineti cont in aceasta situatie:

  1. Gradul de raspundere profesionala a partenerului. Intotdeauna o colaborare cu un avocat/societate de avocatura, membri ai Uniunii Nationale a Barourilor din Romania va ofera garantii serioase din punct de vedere al raspunderii profesionale in tratarea cazului dumneavoastra fata de o colaborare cu orice alta persoana ce nu detine aceasta calitate si cu care dumneavoastra veti dori incheierea unui contract in vederea recuperarii daunelor de la asigurator.

Astfel, spre deosebire de aceste alte entitati, Avocatul se supune Legii nr. 51/1995 a profesiei de avocat, Statutului profesiei de avocat, precum si Codului deontologic al profesiei de avocat, fiind tinut sa raspunda in fata organelor de control ale Baroului pentru modul de desfasurare a intregii sale activitati profesionale. In acelasi timp, pentru a proteja interesele clientilor sai, avocatul are obligatia legala de incheiere a unei polite de asigurare de raspundere profesionala, care are scopul de a acoperi eventualele prejudicii produse acestora prin neinstrumentarea/instrumentarea defectuoasa a cazului incredintat spre solutionare.

  1. Experienta in domeniu. In ciuda faptului ca exista foarte multe persoane care afirma fie verbal, fie prin intermediul web-siteurilor ca detin o vasta experienta in recuperarea daunelor de la asiguratorii RCA, de preferat este de fiecare data sa verificati veridicitatea acestor afirmatii, fie in urma obtinerii de recomandari, fie prin analizarea informatiilor comunicate de catre persoanele in cauza.
  2. Capacitatea reala de castigare a cazului. In multe situatii, lipsa unui onorariu fix de avans, care este necesar acoperirii cheltuielilor de gestionare a cazului (logistica, onorariul avocatilor, deplasari si cazare, etc.) poate sa mascheze nesiguranta prestatorului serviciului juridic cu privire la castigarea cazului, acesta solicitand doar un comision/onorariu de succes la momentul recuperarii banilor.

In cele mai multe cazuri, neperceperea unui onorariu fix la demararea procedurilor de recuperare a daunelor de la asigurator este mentionata drept fiind o facilitate acordata clientului, acesta din urma nepunandu-si problema daca nivelul calitatii serviciilor ce urmeaza a fi prestate ii vor asigura in cele din urma reusita in recuperarea sumelor datorate de catre asigurator.

Trebuie sa se tina cont de-asemenea de faptul ca, odata pierdut un dosar in instanta, atat in faza de fond, cat si in calea de atac, beneficiarul despagubirilor nu mai are posibilitatea de a deschide un alt dosar avand acelasi obiect, hotararea instantei de judecata, ramasa definitiva, avand putere de lucru judecat. In ceea ce priveste avocatul, Statutul profesiei  de avocat nu ii permite acestuia incheierea unui contract de asistenta juridica al carui onorariu sa fie exclusiv unul de succes, cuantificat de cele mai multe ori sub forma unui comision procentual din suma recuperata clientului. In acest fel, un contract care prevede doar acordarea unui astfel de onorariu este de drept nul din punct de vedere legal, orice activitate prestata de catre avocat in baza unui asemenea contract facandu-se deci cu incalcarea legii.

  1. Comunicarea in relatia cu clientul. Cu cat avocatul cu care veti colabora in vederea recuperarii despagubirilor datorate de catre asigurator prezinta mai multe date de contact ori un numar crescut de persoane angajate in cadrul profesiei cu atat dvs. in calitate de client veti avea o mai mare siguranta in privinta mentinerii unei stranse si permanente legaturi cu avocatul pe intreaga perioada de desfasurare a dosarului.
  2. Transparenta si corectitudine. Este important sa alegeti un avocat care sa va ofere aceste lucruri. Este imoral ca un avocat sa transmita informatii eronate cu privire la sansele de reusita.
0 Shares
You May Also Like