Tot ce trebuie sa stiti despre robineti pt apa

Tot ce trebuie sa stiti despre robineti pt apa

0 Shares
0
0
0

Apa pentru bai, chiuvete si bazine poate fi asigurata prin robineti pt apa separati la cald si la rece; acest aranjament este obisnuit in instalatiile mai vechi, in special in spalatorii / toalete publice si spatii utilitare / spalatorii. In bucatarii si bai, robinetii mixerului sunt utilizate in mod obisnuit.

In acest caz, apa calda si rece din cele doua supape este amestecata inainte de a ajunge la iesire, permitand aparitia apei la orice temperatura intre cea a aprovizionarii cu apa calda si rece. Robinetele mixerului au fost inventate de Thomas Campbell din Saint John, New Brunswick si brevetate in 1880.

Pentru bai si dusuri, robinetii mixerului incorporeaza frecvent un fel de caracteristica de echilibrare a presiunii, astfel incat raportul amestecului fierbinte / rece nu va fi afectat de modificarile tranzitorii ale presiunii uneia sau a celuilalt consumabile. Acest lucru ajuta la evitarea oparirii sau a disconfortului de refrigerare care apar ca alte sarcini de apa (cum ar fi spalarea unei toalete).

Mai degraba decat doua supape separate, robinetele mixerului folosesc adesea o singura si mai complexa supapa controlata de un singur maner (mixer cu maner unic). Manerul se deplaseaza in sus si in jos pentru a controla debitul de apa si de la o parte la alta pentru a controla temperatura apei. In special pentru bai si dusuri, cele mai recente modele sunt robinetele de amestecare termostatice care fac acest lucru folosind un termostat incorporat si pot fi mecanice sau electronice. Exista, de asemenea, robinete cu LED-uri de culoare pentru a arata temperatura apei.

Daca sunt montate robinete separate, este posibil sa nu fie clar imediat ce robinet este fierbinte si rece. In general, robinetul cald are un indicator rosu, in timp ce robinetul rece are in general un indicator albastru sau verde. In Statele Unite, robinetele sunt deseori etichetate cu “H” sau “C”. In tarile cu limbi romanice se folosesc literele “C” pentru fierbinte si “F” pentru frig (franceza “chaud” / italiana “caldo” / spaniola “caliente” / Spaniola “frio” (rece)). Acest lucru poate crea confuzie pentru vizitatorii vorbitoare de limba engleza. Robinetele pot avea o dunga rosie-albastra sau sageti indicand care parte va da fierbinte si rece.

In majoritatea tarilor, exista un aranjament standard de robinete calde / reci. De exemplu, in Statele Unite si in multe alte tari, robinetul fierbinte este in partea stanga prin cerintele codului de constructie. Exista multe instalatii in care acest standard a fost ignorat (numit “legaturi incrucisate” de catre instalatori). Ansamblul de asamblare a unor robinete de amestec cu o singura supapa se va schimba la cald si la rece, chiar daca dispozitivul de prindere a fost fixat corect.

Cele mai multe manere din case sunt fixate pe arborii supapelor cu suruburi, dar pe multe aplicatii comerciale si industriale sunt dotate cu o cheie detasabila numita “cheie libera”, “cheia de apa” sau ” cheia de prag “, care are un patrat patrat si o cheie cu capat dreptunghiular pentru a opri si ape la apa; “cheia libera” poate fi indepartata pentru a impiedica vandalii sa rastoarne apa.

Robinetii sunt conectati in mod normal la alimentarea cu apa prin intermediul unui “conector rotativ de robinet”, care este atasat la capatul conductei de apa utilizand o piesa de lipit sau compresie si are o piulita mare pentru a insuruba pe “coada” filetului atingeti, care se blocheaza sub baie, bazin sau chiuveta. Se utilizeaza un dispozitiv de spalare a fibrelor (care se extinde atunci cand este umed, ajutand etansarea) intre conector si coada robinetului. Atingeti cozile sunt in mod normal , 1 / 2  „sau 12 mm in diametru pentru chiuvete si cu 3 / cu 4  “ sau 19 mm pentru bai, cu toate ca Europa continentala foloseste uneori cu 3 / 8  “dimensiune ( in continuare imperiale). Aceeasi metoda de conectare este folosit pentru un bile.

Termenul de robinet este folosit pe scara larga pentru a descrie supapa utilizata pentru a distribui berea de cote dintr-un butoi , fie ca este alimentat cu gravitatie, fie presurizat.

Mecanisme

Primul mecanism de robinet cu suruburi a fost brevetat si fabricat de catre fondatorii de alama Rotherham Guest and Chrimes in 1845. Majoritatea acestor robineti pt apa mai vechi utilizeaza o saiba moale din cauciuc sau neopren care este insurubata pe un scaun de supapa pentru a opri curgerea.

Aceasta se numeste o ” supapa globala ” in inginerie si, in timp ce ofera o etansare sigura si reglarea fina a debitului, atat saiba de cauciuc, cat si scaunul supapei sunt supuse uzurii (si pentru scaun, de asemenea coroziune ) in timp , astfel incat in ​​cele din urma nu se formeaza nicio etansare stransa in pozitia inchisa, rezultand un robinet de scurgere. Saiba poate fi inlocuita, iar scaunul supapei a fost refacut (cel putin de cateva ori), dar valvele globale nu sunt niciodata necesare pentru intretinere.

De asemenea, traseul in forma de S, care este fortat sa urmeze, prezinta o obstructie semnificativa a debitului. Pentru sistemele de apa menajera de inalta presiune acest lucru nu conteaza, dar pentru sistemele de joasa presiune unde debit este importanta, cum ar fi un dus alimentat printr – un rezervor de stocare, un „stop robinet “ sau, in termeni de inginerie, o „ suber “ este preferata.

Sistemele de inchidere cu dop utilizeaza un disc metalic la acelasi diametru cu conducta care este insurubata in pozitie perpendiculara pe flux, taind-o. Nu exista rezistenta la curgere atunci cand robinetul este complet deschis, dar acest tip de robinet ofera rareori o etansare perfecta cand este inchis. In Marea Britanie, acest tip de robinet are in mod normal un maner in forma de roata, mai degraba decat un maner sau un maner.

Valvele cu valt sau supapele cu bila sunt o alta alternativa. Acestea sunt in mod obisnuit descoperite ca supape de serviciu in sistemele de apa mai scumpe si gasite de obicei in robinetele de gaz (si, intamplator, robinetele de bere pentru butoaie mentionate mai sus). Acestea pot fi identificate prin gama lor de miscare de numai 90 ° – intre deschise complet si inchis.

De obicei, atunci cand manerul este in linie cu teava, supapa este deschisa si atunci cand manerul este peste teava este inchis. O supapa conica consta dintr-un con conic cu adancime mica, intr-o priza de fixare etansa plasata peste fluxul fluidului. In engleza britanica, acest lucru este cunoscut, de obicei, ca un cocos conic.

O supapa cu bila utilizeaza in schimb o bila sferica. In ambele cazuri, o gaura prin conul sau o bila permite fluidului sa treaca daca este aliniat cu deschiderile din soclul prin care intra si iese din fluid; intoarcerea conului folosind manerul roteste trecerea, prezentand fluidul cu suprafata necontrolata a conului prin care nu poate trece. Supapele de acest tip folosind un cilindru mai degraba decat un con sunt uneori intalnite, dar folosind un con permite o fixare stransa pentru a fi realizate chiar si cu tolerante moderate de fabricatie. Mingea in robinetii cu bila se roteste in scaunele din plastic.

Senzorii de proximitate cu infrarosu fara maini inlocuiesc supapa standard. Controlul termostatic cu dubla destinatie de amestecare sau supape de deviere sunt utilizate in aplicatii industriale pentru furnizarea automata a lichidelor, dupa cum este necesar.

Supapele controlate cu picior sunt instalate in laboratoare si in spitale, precum si in spatii industriale unde mainile extrem de murdare care actioneaza robinetii ar putea lasa pe acestea reziduuri.

Robinetele moderne au adesea aeratoare la varf pentru a ajuta la economisirea apei si la reducerea stropilor. Fara aerator, apa curge, de regula, din robinet intr-un curent mare. Un aerator imprastie fluxul de apa in multe picaturi mici.

Robinetele moderne de baie si de bucatarie folosesc adesea suprafete ceramice sau de plastic care aluneca impotriva altor suprafete ceramice incarcate cu arcuri sau saibe de plastic. Acestea tind sa necesite o intretinere mult mai redusa decat supapele globale traditionale, iar atunci cand este necesara intretinerea, intregul interior al supapei este de obicei inlocuit, adesea ca un singur cartus preasamblat .

Dintre cei trei producatori din America de Nord, cartusele Moen si American Standard utilizeaza cartuse (Moen pe baza de O-ring, American Standard fiind ceramica), in timp ce Delta utilizeaza scaune de cauciuc orientate spre cartuse. Fiecare design are avantajele sale: cartusele Moen tind sa fie mai usor de gasit, cartusele American Standard au o durata de viata aproape nelimitata in apa municipala lipsita de sedimente, iar scaunele din cauciuc Delta tind sa fie cel mai iertator de sediment in apele de apa.

0 Shares
You May Also Like