Rezolutiile display-urilor de telefon explicate pe intelesul tuturor

0 Shares
0
0
0

Cu siguranta stii ce este un display iPhone 8, sau un display in general, insa atunci cand intalnesti o gama uriasa de acronime si prescurtari in specificatii, te poti simti confuz, motiv pentru care iti explicam cu detalii aceste denumiri.

Un aspect important atunci cand vorbim de ecrane de smartphone-uri este rezolutia afisajului si, cu cat valoarea este mai mare cu atat ecranul este mai bun. Rezolutia masoara dimensiunea ecranului (in toli), numarul de pixeli (cat de multe informatii se poate afisa) si cat de densi sunt pixelii.

Daca stii dimensiunea ecranului, poti afla cate pixeli sunt intr-un centimetru patrat, valoare denumita densitate de pixeli.

HD

Un ecran de 4,3 inch, de exemplu, are o densitate de pixeli de 342 ppi. Pe un ecran de 4,7 inci, densitatea pixelilor scade la 312 ppi, dar ambele sunt afisaje HD. Potrivit Apple, 300 ppi este valoarea optima, pentru ca acesta este aproximativ punctul in care ochiul uman nu mai poate fi capabil sa perceapa pixeli individuali de la o anumita distanta de vizualizare.

Full HD

Full HD este in prezent  un standard pentru cele mai bune display-uri de telefon, desi 2K (QHD) a castigat popularitate pe dispozitivele high-end de cand cu Oppo Find 7 si LG G3 , primele dispozitive comerciale disponibile cu ecrane QHD.

Dimensiunea Full HD masoara 1920 x 1080 pixeli. Din nou, densitatea pixelilor va depinde de cat de mare este ecranul in general. Pe telefoanele de 5 inci, densitatea pixelilor este de aproximativ 440 ppi, in timp ce pe un ecran de 5,5 inci acest numar scade la 400 ppi.

QHD, Quad HD sau 2K

QHD inseamna Quad HD, care este de patru ori mai mare decat HD standard. Aceasta inseamna ca poti potrivi acelasi numar de pixeli de pe rezolutia HD inmultit cu patru si stocati intr-un afisaj QHD de aceeasi dimensiune.  Un afisaj QHD de 5,5 inch are o densitate a pixelilor de 538 ppi. Pentru comparatie, densitatea pixelilor unui ecran Full HD de 5,5 inch este de 400 ppi.

Aceste notiuni sunt de asemenea, deseori mentionate de valoarea mai mica a diagonalei – HD va fi numit uneori 720p, Full HD se numeste 1080p si asa mai departe. Cu QHD, insa, numele 2K provine din faptul ca  ecranele mai concentrate in ceea ce priveste numarul de pixeli ajung pana la 2000.

4K sau Ultra HD

La fel ca 2K, numele 4K vine de la cea mai mare valoare a unei diagonale, , 4096 pixeli in 4K si doar 3840 pixeli in Ultra HD. Deci, in timp ce acesti doi termeni sunt deseori utilizati in mod interschimbabil, ei sunt de fapt foarte putin diferiti. Ultra HD este de 3860 x 2160 pixeli, iar 4K este de 4096 x 2160. Ambele definitii se scurteaza adesea la 2160p, iar diferenta de pixeli este relativ mica.

Acestea sunt cele mai comune 4 tipuri de rezolutii pentru ecranele de telefoane. In functie de preferinte, poti alege modelul care raspunde cel mai bine nevoilor tale.

 

0 Shares
You May Also Like