Pianul digital, cea mai buna optiune pentru pianistul din tine

0 Shares
0
0
0

Un pian digital (nu trebuie confundat cu un pian electric sau cu pian electronic), cunoscut si ca pian synthetizer, pian portabil sau pian electonic personal este un instrument electronic modern, o variatie a clapelor electronice si o alternativa la pianul acustic.

Unele piane digitale sunt construite sa arate  ca un pian acustic. Avantajele unui pian digital il reprezinta costul mai jos decat al pianelor acustice, si faptul ca nu trebuie tunate. Tunarea pianelor digitale poate fi modificata sa para semene cu a altui instrument ( de exemplu orga, orga Hammond, pianul electric sau hapsichord), iar volumul poate fi reglat.

Pianele digitale pot fi conectate la un amplificator pentru a produce sunete mai bine intr-un spatiu mare. Deasemenea castile pot fi utilizate ceea ce le face perfecte pentru repetiitle intr-un apartament sau camera de hotel.

Forma fizica a unui pian digital poate varia considerabil.

Consola este asemanatoare orgii electronice, dar ii lipseste sectiunea de jos. Majoritatea sunt create pentru a sta imobile intr-un singur loc. Multe piane digitale pot lua forma pianului traditional. Astfel distingem modelul vertical (upright) perfect pentru a fi folosit acasa. Unele modele pot avea chiar clapele din lemn (spre deosebire de plastic) si de aceea pot fi mai scumpe.

Modelul mare (grand piano) este o forma nu prea populara, oferita in editie limitata si la preturi foarte ridicate. Alt model des intalnit este pianul de scena, creat pentru inregistrari audio in studio sau pe scena. Acest model nu incearca sa imite aparenta unui pian traditional, ci mai mult seamana cu un sintetizator modern. Totusi este de notat ca pianele de acest tip nu au integrate boxe si amplificatoare deoarece se presupune ca un amplificator puternic va fi conectat si folosit la ele.

Pianul portabil digital  combina versatilitatea pianelor de scena, dar cu portabilitatea unei orgi electronice. Sunt cele mai utilizate in scoli, studio-uri sau pentru uzul personal, acasa. E mult mai usor in greutate si mult mai compact decat pianul de scena si sunt echipate cu boxe si amplificatoare de putere medie.

Este mult mai ieftic decat celelalte modele, dar spunetul este similar unei orgi electreonice. Deasemenea sunt dotate cu un stand similar ppianelor de scena.

Datorita costului jos, insa, sunt echipate cu un sistem al clapelor mai putin complex desi ideea generala a mecanismului se mentine (notele joase sunt mai grele decat cele mai inalte, dar le lipseste din precizie.. Anumite modele pot insa include clape din fildes sintetic spre deosebire de clapele din plastic.

Precum un pian traditional, volumul sunetelor clapelor apasate este conectat astfel incat sunetul depinde de cat de tare sunt apasate clapele. Multe instumente au un sistem complex de a incorpora cionane pentru a simula cat mai bine pianul traditional. Majoritatea pianelor digitale care seamana fizic cu un pian acustic au incluse si pedale functionale similar pianului tradional.

Producatorii continua sa dezvolte tehnologii care sa imbunatatasca atat sunetul cat si experienta pentru o gama cat mai mare acoperind un intreg spectru in ceea ce priveste calitatea si costul. In concluzie pianul digital are cel mai bun raport cost-calitate pentru pianistul din tine.

0 Shares
You May Also Like