Cum sa ne alegem meseria?

0 Shares
0
0
0

Piata de locuri de munca este foarte vasta si gasim orice din toate domeniile. Este perfect adevarat ca sunt si domenii precum it unde sunt mai multe locuri de munca fata de alte domenii, dar ar trebui sa ne alegem meseria si din alte considerente nu doar cele care implica salariul pe care il vom avea si usurinta de a ne gasi de lucru dupa ce terminam studiile.Este important sa ne putem regasi in ceea ce facem si sa ne simtim bine cu activitatea noastra.

Inca de cand suntem mici visam ce vom lucra cand vom fi mari si spunem ce ne dorim sa fim cand crestem. Visam ca urmeaza sa fim medici, profesori, politisti, pompieri, sportivi si visam sa purtam uniforme, sa crestem, sa ii inspiram si  noi la randul nostru pe ceilalti.

Treptat toate preferintele legate de meserie si de ceea ce vom lucra se schimba pentru ca viata ne da tot felul de variante si de drumuri si in fiecare zi facem alegeri care ne duc ori nu spre cariera dorita. Ne dorim sa ne gasim foarte usor un loc de munca, in orasul in care vrem sa lucram dar sa avem un job care sa ne ramana aproape de suflet si in care sa putem face cariera.

Astfel ajungem sa facem mai multe cursri, sa alegem scolile pe care sa le facem si decidem in ce domenii am vrea sa lucram. Cu toate astea mereu suntem nesiguri si uneori ajungem sa facem alegeri tinand cont de cat de cautata pare a fi o anumita meserie pe piata si nu de cat de mult am vrea sa facem acea meserie, sa practicam, sa contam intr-un domeniu si sa ajutam, sa alegem drumul respectiv.

Alegem sa ne gandim la o meserie ca la o simpla sursa de bani urmarind numai daca avem beneficii financiare foarte mari din ele si uitand sa ne punem intrebarea da ne place si daca ne vedem si peste ani facand acelasi lucru.

Consideram ca este foarte trist cand ajungem sa ni se intample asta si nu avem nici macar beneficiul in care am sperat care sa ne motiveze sa mergem inaine chiar daca nu din pasiune si dragoste pentru respectivul job. Ajungem ca niste roboti si in final veti claca si veti renunta.

Am trasn concluzia ca la final de liceu, tinand cont de sistemul nostru de studii care are la baza in mare parte teorie, ca nu putem spune ca stim ce se afla in spatele unei meserii. Atunci este prea devreme sa va alegeti un drum penru toata viata.

Pentru a putea face o alegere este important sa stim ce trebuie sa alegem. Ulterior ne alegem si o facultate pe care cand o terminam descoperim ca nu mai este cerere pe piata pentru noi. In prezent sistemul de invatamant nu s-a schimbat cu mult fata de cel anterior si pare chiar mai ambiguu insa este important sa fim fericiti in ceea ce facem, in jobul pe care il avem, indiferent ca acesta ne da confortul material sperat sau nu.

0 Shares
You May Also Like