Cum a evoluat tehnologia de-a lungul timpului in domeniul IT

0 Shares
0
0
0

O mare varietate de reviste tehnologie a aparut de-a lungul timpului pe piata pentru a satisface curiozitatile oamenilor. Iar curiozitatile care pot fi satisfacute in materie de tehnologie si aspectele comice tehnologice sunt chiar numeroase. Cateva dintre aceste curiozitati pe care ai vrea sa le afli si pentru ca te pot ajuta vreodata sunt redate mai jos.

Stiai, de exemplu, ca schimbarea fontului in redactarea unui document te poate ajuta sa economisesti cerneala cand il tiparesti? E adevarat, fonturile nu sunt create in mod egal.

Oamenii creaza diverse tipuri de fonturi din numeroase motive: pentru a decora textul, ca iconografie sau pentru a sublinia un mesaj. Toate acestea conteaza. Si pentru evidentiere, si pentru buget.

In 1956, 5 megabiti (5MB) de date cantareau o tona. 1956 este anul in care IBM a lansat RAMAC, primul calculator cu ceva asemanator unui hard drive utilizat astazi.

Mouse-ul a fost conceput sub denumirea de indicatorul de pozitie X-Y pentru display-uri. Cand primul mouse a fost inventat in anii 60 de Douglas Engelbart si Bill English, acesta a fost numit astfel datorita axelor x si y. A fost folosit pentru prima data cu calculatorul Xerox Alto si demonstrat pentru prima data in 1968 de Engelbart in ceea ce se gaseste sub numele de „Mother of all demos”.

Rusia a construit un calculator care functiona in apa in 1936. Inainte de miniaturizarea tranzistorilor, calculatoarele aveau un sistem de numarare mult mai vizibil: lucruri ca rotile, pivotii, parghiile erau adesea folosite si acestea aveau nevoie de o sursa de putere pentru a functiona.

Vladimir Lukyanov a construit ceva asemanator in 1936, insa a folosit apa pentru a crea calculatorul care rezolva partial diverse ecuatii. In imaginile cu calculatorul lui Lukyanov vei putea vedea un sistem complex de tuburi interconectate umplute cu apa.

Wikipedia are nevoie de o armata de (ro)boti antivandalizare. Misiunea Wikipedia este de a impartasi cunostinte gratuit tuturor celor care au acces la internet. Astfel, toti cei care au acces la internet isi pot crea cont si edita pagini, ceea ce rezulta in ceea ce numim vandalism.

Este vorba despre un sistem de moderare destul de robust, insa sunt atat de multe lucruri pe care le poate face o persoana in termenii monitorizarii active a modificarilor si corectarilor pe care le pot face vandalii. Aici intervin robotii – programe esentiale.

Acesti „boti” pastreaza un traseu al tuturor schimbarilor facute unei pagini si revin instantaneu la versiunea dinainte de corectura daca un vandal incearca sa schimbe lucrurile. Aproximativ 1941 boti sunt autorizati sa functioneze pe cele 38818162 pagini ale wikipedia cate erau la ultima numaratoare.

Alte curiozitati care au dat peste cap lumea tehnologiei si care au avut un cuvant de spus in evolutia acesteia: email-ul exista inaintea world wide web (trebuia sa te folosesti de un calculator si de un telefon special pentru a te conecta la serviciul numit Micronet, un preWWW.

Pentru email-uri numarul paginii web era 7776 – nu existau URL-uri, doar pagini web numerotate), tastatura QWERTY a fost conceputa pentru a incetini tastarea, 92% dintre monedele lumii sunt digitale, inregistrarea numelui domeniului a fost gratuita pana in 1995.

0 Shares
You May Also Like