Ce ziceti : airbagurile expira?

Ce ziceti : airbagurile expira?

0 Shares
0
0
0

Cei mai multi dintre soferi au multe intrebari legate de airbagurile masinii: sunt viabile toata viata, se strica ceva la ele, trebuie inlocuite la un anumit interval de timp, etc. In continuare vom incerca sa va explicam cate ceva despre cum functioneaza aceste airbaguri de pe masina noastra, ca parte din Soft-Auto.ro.

Primele autoturisme cu airbaguri dateaza din anii ’70, iar pana la cele din anii ’90 aveau in compozitia lor niste capse pirotehnice care se declansau destul de primitiv. De multe ori se intampla ca umezeala sa intre in acea capsa si sa o faca practic inutila in cativa ani. De aceea, producatorii puneau o eticheta pe primele airbaguri unde se mentiona data de fabricatie, dar si data cand trebuiau inlocuite.

La modelele mai noi, cele de dupa anul 2000 exista sisteme mult mai performante, dotate cu niste capse extrem de rezistente in timp, care nu permit intrarea umezelii pe o perioada foarte indelungata. Deci, modelele mai noi de autoturisme au airbaguri mult mai longevive.

Dar ce se poate strica la un airbag in timp? In primul rand, capsa declansatoare. Aceasta face ca perna de aer sa se umfle intr-o fractiune de secunda.

Capsa functioneaza la fel ca cea aflata intr-un cartus. Un contact electric o declanseaza, iar aceasta deschide o capsula in care este hidrogen, acesta umpland foarte repede airbagul. Daca aceasta capsa este defecta, senzorul de impact transmite informatia catre declansator, iar airbagul nu se umfla. Multe autoturisme sunt chemate in service pentru ca au probleme la airbag-uri.

Cum putem sa stim daca airbagul masinii noastre mai este in stare de functionare? Din fericire pentru noi, anii 80-90 in care trebuia sa mergem la service odata la 5 ani sa verificam airbagurile au disparut. In prezent nu exista autoturism modern care sa fie dotat cu airbaguri si sa nu aiba functie de diagnoza automata.

Practic este acel martor din bordul masinii care se aprinde cand punem cheia in contact si se stinge imediat. Pe langa diagnoza intregului circuit electronic al airbagului, de la senzor impact la declansator, se reuseste verificarea prin diagnoza daca este functionala capsa.

Daca, de exemplu, martorul pentru airbag nu se aprinde, cand bagam cheia in contact sau nu se mai stinge dupa ce pornim, atunci clar avem probleme cu airbagul si va trebui sa mergem la neaparat la service. Se poate schimba airbagul autorturiamului? Bineinteles ca da. Fie ca masina a suferit un accident iar airbagurile s-au declansat, fie ca am inlocuit volanul si punem alt airbag, este logic ca acesta se poate schimba.

Trebuie sa avem foarte mare grija cand facem aceasta interventie, pentru ca poate fi destul de periculoasa. Un lucru extrem de important este ca bateria autoturismului sa fie deconectata cand facem operatiuni asupra airbagurilor. Dupa ce se monteaza un airbag nou, autoturismul va ramane cu o eroare in bord, sistemul nerecunoscand noul airbag cu alt declansator. De aceea este obligatoriu sa mergem la un service cu aparat de diagnoza care sa elimine erorile din bord. Astfel totul va fi in regula.

0 Shares
You May Also Like