Ce este un HVGA?

0 Shares
0
0
0

Astazi, din ce in ce mai multa lume achizitioneaza un smartphone, fie el nou sau second-hand, performant sau de ultima generatie. Cei care nu au inca un astfel de telefon si se hotarasc sa achizitioneze unul trebuie sa stie ca touchscreen-ul telefonului este o caracteristica esentiala.

Un touchscreen pentru telefon, fie el capacitiv sau rezistiv trebuie pastrat cu grija, curatat periodic pentru a prelungi durata de viata a telefonului si pentru a ne asigura ca acesta este capabil sa ne ofere lucrurile de care avem nevoie.

Vom vorbi in cele ce urmeaza despre ce este un HVGA.

HVGA (Half Video Graphics Array) reprezinta o tehnologie a display-ului comuna anumitor dispozitive portabile. HGVA-urile sunt, in general, ecrane mici utilizate la dispozitivele portabile precum smartphone-uri si asistenti digitali personali (PDA-uri). Unele proiectoare portabile utilizeaza si ele aceasta tehnologie. Cea mai frecventa rezolutie pentru acest tip de ecran este 480 x 320 pixeli.[adsenseyu1]

Acest tip de tehnologie este utilizata pentru ecranele mici si vine cu o gama restransa de dimensiuni. Rezolutiile obisnuite pentru un dispozitiv HVGA includ 480 x 320 pixeli, 480 x 360 pixeli si 640 x 240 pixeli, prima dimensiune fiind cea mai utilizata. Este numita jumatatea VGA-ului pentru ca, la dimensiunea sa standard, este jumatate din dimensiunea ecranelor standard 640 x 480 pixeli pentru o configurare VGA.

Avantajul principal al acestui tip de tehnologie este dimensiunea sa extrem de compacta si reprezinta, totodata, unul dintre cele mai mici tipuri de ecrane aflate in uz in categoria dispozitivelor portabile personale. HVGA este pe cale sa devina o tehnologie mai putin comuna pentru dispozitivele portabile deoarece, pe zi ce trece, apar noi tehnologii, care propun ecrane mai mari pentru aceste dispozitive, acaparand in cele din urma piata.

Nu toti consumatorii apreciaza, insa, dimensiunea redusa a ecranului HVGA. Unii dintre acestia considera ca acest tip de tehnologie, desi compacta, este prea mica pentru utilizarea de zi cu zi, mai ales pentru cei care utilizeaza propriile dispozitive in mod frecvent. Exista multi utilizatori care aleg sa-si cumpere dispozitive portabile mai ales pentru a juca jocuri si pentru a viziona filme, prin urmare, ecranele de dimensiuni mari devin din ce in ce mai populare in randul utilizatorilor de tablete si smartphone-uri.

Numarul de pixeli este utilizat pentru a descrie rezolutia imaginilor digitale. Cuvantul pixel, numit, de asemenea, si PEL, reprezinta o prescurtare de la “picture element” si este una din multitudinea de piese din care o imagine digitala este alcatuita. Este oarecum similar cu punctele pe care le vedem in fotografiile imprimate.

[adsenseyu1]

Cu cat numarul de pixeli este mai mare, cu atat sunt mai detaliate informatiile dintr-o imagine digitala. O rezolutie mica face ca aceasta tehnologie sa fie o alegere mai putin potrivita pentru proiectoarele portabile utilizate pentru a reda imagini pe suprafete mari.

Rezolutia, asa cum am mentionat si anterior, se refera la numarul pixelilor de pe ecran sau dintr-o imagine. Chiar daca o imagine cu un anumit numar de pixeli poate fi marita digital, dupa marire, aceasta va ramane cu acelasi numar de pixeli.

Prin urmare, aceasta va avea o calitate inferioara atunci cand este proiectata pe un ecran mai mic. Clipurile video inregistrate pe un ecran HVGA vor avea o calitate scazuta atunci cand sunt difuzate pe un monitor mai mare sau pe ecranul unui televizor.

Pentru mai multe detalii cu privire la touchscreen-urile pentru telefoane accesati Magazingsm.ro.

0 Shares
You May Also Like