Ce este asigurarea de raspundere auto?

Ce este asigurarea de raspundere auto?

0 Shares
0
0
0

In cazul unui accident, o asigurare RCA acopera daunele cauzate tertilor, daca tu (sau pasagerul tau) sunteti raspunzator. Aceasta asigurare auto RCA este o obligatie legala. Aceasta inseamna ca, fara asigurarea RCA pe care o poti incheia pe https://leaderteam.ro/, vehiculul tau nu poate fi condus pe drumurile publice.

Cine ar trebui sa incheie o asigurare de raspundere auto?

Proprietarul vehiculului trebuie sa se asigure ca autoturismul sau este asigurat. In teorie, altcineva poate incheia asigurarea, dar este recomandabil sa o contractezi singur ca proprietar. In acest fel, poti fi sigur ca  prima  ta de asigurare va fi platita la timp si ca vehiculul tau va fi bine asigurat.

Acest lucru este important: pentru ca oricine calareste fara asigurare poate fi amendat si inchis si permisul de conducere retras.

Pentru ce vehicule ar trebui sa inchei o asigurare de raspundere civila auto?

Fiecare vehicul care se poate deplasa prin forta sa mecanica pe drumul public trebuie sa fie acoperit de o asigurare auto RCA, cu exceptia vehiculelor care, prin forta lor mecanica, nu depasesc 25 km/h.

Cu toate acestea, printre aceste exceptii, retine ca trebuie asigurate intotdeauna doua tipuri de vehicule: motorete clasa A si vehicule autopropulsate destinate unui alt scop decat calatoria simpla (de exemplu, un lucrator care foloseste drumul public cu un stivuitor pentru a ajunge la depozit situat in fata magazinului, vizavi).

Acelasi lucru se aplica daca utilizezi o remorca: trebuie sa fie asigurata, cu exceptia cazului in care cantareste mai putin de 750 kg sau daca este o remorca agricola, santier sau destinata doar evenimentelor folclorice.

Asigurarea auto RCA acopera intotdeauna toate daunele pe care le cauzezi vehiculului tau?

Nu chiar. Automobilul care are asigurare RCA acopera daunele pe care le-ai putea provoca altor persoane, in calitate de sofer al vehiculului asigurat, in cazul in care ai fi responsabil in caz de accident. Daunele pe care un pasager le-ar putea provoca sunt, de asemenea, acoperite. Dar asta nu este tot.

Legea protejeaza in special utilizatorul slab al drumului (pieton, ciclist sau pasager). In caz de accident, asiguratorul vehiculului este de asemenea obligat sa ramburseze vatamarea corporala si deteriorarea imbracamintei utilizatorului, indiferent de raspundere. Cu alte cuvinte, indiferent de partea care a provocat accidentul, biciclistul, pietonul sau pasagerul este despagubit, inclusiv daca vina ii revine – daca a refuzat o prioritate, de exemplu.

Daca nu ai facut nici o greseala si, prin urmare, nu esti responsabil pentru accident, asigurarea ta nu intervine. Sa luam un exemplu: pierzi controlul asupra vehiculului tau dupa o stare de rau si masina ta se prabuseste pe o fatada. Nu veti fi tras la raspundere atata timp cat nu ai antecedente medicale si nu iei niciun medicament. Accidentul va fi considerat complet imprevizibil si irezistibil.

In ce tari esti acoperit de asigurarea ta de raspundere civila auto?

Certificatul tau de asigurare listeaza tarile in care este valabila asigurarea ta auto. Daca tara ta de destinatie este taiata, poti solicita o prelungire temporara a asigurarii de la asigurator.

0 Shares
You May Also Like