Care sunt avantajele caselor de batrani?

Care sunt avantajele caselor de batrani?

0 Shares
0
0
0

Este o intrebare pe care a trebuit sa ne-o punem cu totii. Ar trebui sa punem o persoana draga intr-un azil de batrani?

Evident, aceasta nu este o decizie usoara de luat, dar a citi putin mai mult ar putea ajuta.

Ce cauta majoritatea oamenilor intr-un azil de batrani? Care sunt unele dintre avantajele importante a acestui lucru? Care sunt avantajele caselor de batrani?

Desi decizia finala iti apartine in cele din urma, poate ca unele dintre informatiile de mai jos iti pot usura decizia.

Nu este nevoie de ingrijire la domiciliu

Nu este un secret pentru nimeni ca, pe masura ce imbatranim, corpurile noastre tind sa se destrame. Acest lucru face ca sarcinile care au fost candva usoare, acum sa fie dificile sau chiar imposibile. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca avem cu totii acea ruda care insista sa faca treburile prin casa, chiar daca sanatatea lor este in pericol.

Din fericire, casele de batrani si programele lor, fac ca astfel de indatoriri sa treaca in domeniul trecutului. Asa ca, daca optezi pentru ajutorul caminului de batrani, persoana iubita va putea fi intretinuta de un personal calificat.

Ingrijire medicala si personala avansata

Pe langa dificultatea crescuta a treburilor casnice, multe aspecte ale ingrijirii personale pot necesita, de asemenea, o anumita masura de asistenta. Poate ca persoana iubita are probleme in a se imbraca sau are nevoie de cineva care sa-i faca baie. Intr-un azil de batrani, ei vor avea personal care sa ii ajute.

Poate ca mama sau tatal tau sufera de Alzheimer sau de o alta afectiune care necesita asistenta unui medic. De obicei, un azil de batrani va avea personal non-stop cu asistente si chiar medici pentru a se ocupa de nevoile de asistenta medicala.

Acest lucru probabil este de la sine inteles, dar ingrijirea personala constanta inseamna ca nu exista pericolul de a cadea si de a fi lasat pe podea ore in sir. Orice azil de batrani decent va avea controale regulate in camera efectuate de personal.

Oportunitati sociale

Casele de batrani organizeaza adesea evenimente si activitati care permit rezidentilor sa-si petreaca timpul si sa socializeze intre ei. Acest lucru poate fi deosebit de important, deoarece imbatranirea are tendinta de a ne izola. Batranii din afara caselor de batrani au adesea foarte putini oameni de varsta lor cu care sa vorbeasca.

Unele dintre cele mai bune facilitati vor avea mai multe optiuni pentru ca persoana iubita sa ramana activa.

Studiile au aratat de fapt ca seniorii carora li se ofera mai multa alegere in ce activitati doresc sa participe tind sa fie atat mai fericiti, cat si mai sanatosi.

Este foarte posibil ca rezidentii care sunt mai fericiti si mai sanatosi de la inceput, sa fie cei care au mai multe sanse sa participe la activitati. Oricum ar fi, ar putea merita riscul.

Stil de viata structurat

Structura este un lucru amuzant, pentru ca fiecare raspunde diferit la aceasta. Unii oameni se pot descurca mai bine atunci cand exista un plan in vigoare.

Cu siguranta, exista avantaje clare in faptul ca iti planifici ziua. Te poate ajuta sa iti amintesti lucruri sau sa te impiedice sa te plictisesti.

Cum se manifesta Alzheimer?

Modificarile microscopice ale creierului incep cu mult inainte de primele semne de pierdere a memoriei. Creierul are 100 de miliarde de celule nervoase (neuroni). Fiecare celula nervoasa se conecteaza cu multe altele pentru a forma retele de comunicare. Grupurile de celule nervoase au sarcini speciale. Unii sunt implicati in gandire, invatare si amintire. Altii ne ajuta sa vedem, sa auzim si sa mirosim.

Pentru a-si face treaba, celulele creierului functioneaza ca niste fabrici minuscule. Ei primesc provizii, genereaza energie, construiesc echipamente si scapa de deseuri. De asemenea, celulele proceseaza si stocheaza informatii si comunica cu alte celule. A mentine totul in functiune necesita coordonare, precum si cantitati mari de combustibil si oxigen.

Oamenii de stiinta cred ca boala Alzheimer impiedica anumite parti ale fabricii de celule sa functioneze bine. Nu sunt siguri de unde incepe necazul. Dar la fel ca intr-o fabrica adevarata, backup-urile si defectiunile dintr-un sistem provoaca probleme in alte zone. Pe masura ce daunele se raspandesc, celulele isi pierd capacitatea de a-si face treaba si, in cele din urma, mor, provocand modificari ireversibile in creier.

Doua structuri anormale numite placi si incurcaturi sunt principalele suspecte in deteriorarea si uciderea celulelor nervoase.

Placile sunt depozite ale unui fragment de proteina numit beta-amiloid (BAY-tuh AM-uh-loyd) care se acumuleaza in spatiile dintre celulele nervoase.

Incurcaturile sunt fibre rasucite ale unei alte proteine numite tau (rimeaza cu „wow”) care se acumuleaza in interiorul celulelor.

Trei imagini cu creier, una cu cateva incurcaturi, alta cu incurcaturi moderate si alta cu incurcaturi extinse.Desi studiile de autopsie arata ca majoritatea oamenilor dezvolta unele placi si incurcaturi pe masura ce imbatranesc, cei cu Alzheimer tind sa se dezvolte mult mai mult si intr-un model previzibil, incepand din zonele importante pentru memorie inainte de a se raspandi in alte regiuni.

0 Shares
You May Also Like