Afla istoria limbii engleze

0 Shares
0
0
0

Limba engleza este una dintre limbile dominante la nivel global, cu peste 375 milioane de vorbitori activi. Dar, unde a inceput totul? Daca vrei sa afli cateva lucruri despre istoria limbii engleze, poti afla mai jos punctele de reper pentru originile acestei limbi, pentru cresterea ei, de-a lungul secolelor. Invata engleza cu profesionisti, intra pe Ilsc.ro!

Inainte de secolul 5 dupa Hristos, nativii insulelor Britanice vorbeau o limba celtica, dar dupa acest secol, triburile germanice – anglii, saxoni, iutii – au invadat acest teritoriu. Anglii erau dominanti din punct de vedere cultural, iar limba acestora se afla la originea limbii engleze de astazi.

Dezvoltarea limbii engleze poate fi impartita in 3 etape – vechi, medie si perioada moderna. Perioada cunoscuta ca veche, dateaza din 450 pana in 1100 dupa Hristos. Acest tip de engleza este dificil de inteles pentru vorbitorii nativi din ziua de astazi, pentru ca la formare, engleza prezenta un mix puternic de limbi germanice, aduse in Anglia de cele 3 triburi.[adsenseyu1]

Perioada de mijloc dureaza din 1100 pana la aproximativ 1500 dupa Hristos. In aceasta perioada Anglia a fost cucerita de catre Franta, iar franceza a devenit limba oficiala a nobilimii din vechiul regat. Pana in secolul 14, multe cuvinte frantuzesti au fost adoptate si adaptate limbii engleze vechi.

Totusi si acest tip de limba, este departe de ceea ce cunoastem a fi limba engleza moderna, vorbita in zilele noastre. “Povestiri din Canterbury” a lui Geoffrey Chaucer este scrisa in limba engleza de perioada medie si este foarte dificil pentru vorbitorii contemporani, s-o inteleaga si sa poata pronunta corect cuvintele.

Limba engleza moderna se separa la randul ei in 2 perioada importante, cea veche si cea noua. In timpul dezvoltarii limbii engleze moderne timpurii, a avut loc o schimbare majora de pronuntie a vocalelor, numita “The Great Vowel Shift”.

Pronuntia vocalelor lungi a devenit mai scurta si noi cuvinte imprumutate din alte limbi si-au facut aparitia in limba engleza. Inventarea presei printate, a insemnat de asemenea standardizarea limbii engleze scrise. In acest moment limba engleza a inceput sa devina limba pe care o stim astazi.

Primul dictionar din era “moderna” a limbii a aparut in 1604, iar Shakespeare este unul dintre autorii cei mai cunoscuti, care au scris doar in limba engleza moderna.

[adsenseyu1]

Incepand cu anii 1800, limba engleza a intrat in cea mai tarzie perioada a epocii moderne. Limba era formata deja solid in acest moment, dar a devenit mai rafinata.

Engleza este o limba care evolueaza si se transforma, iar avansurile tehnologice din ziua de astazi, duc deseori si la cateva schimbari in domeniul lingvistic. Engleza moderna are mult mai multe cuvinte decat cea veche, Revolutia Industriala jucand si ea un rol semnificativ in dezvoltarea limbii.

Imperiul Britanic, la apogeul sau, acoperea peste 1 sfert din suprafata globului, iar limba engleza a putut imprumuta si adapta astfel, cuvinte din foarte multe tari ce alcatuiau acest imperiu.

Cele 2 ramuri ale limbii engleze si anume engleza britanica si engleza americana, reprezinta impreuna o limba majora la nivel global, cu peste 400 de milioane de vorbitori.

0 Shares
You May Also Like